GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bra att man börjar diskutera mobilens vara eller inte vara

2007 ändrades skollagen till att lärarna skulle ha rätt att "omhänderta" mobiltelefoner på lektionstid om dom var störande för utbildningen.
"Mobilen skulle inte bli något problem i skolan om den användes till det man kan ha den till i ett skolarbete”, menar insändarskribenten Anders Larsson.
"Mobilen skulle inte bli något problem i skolan om den användes till det man kan ha den till i ett skolarbete”, menar insändarskribenten Anders Larsson.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Men ändå så har det inte fungerat och nu kommer regeringen med ett förslag att förbjuda mobiler under lektionstid. Många säger att det var på tiden och andra säger antagligen något annat.

Mobilen skulle inte bli något problem i skolan om den användes till det man kan ha den till i ett skolarbete. Man kan ha den till klocka om det nu inte finns någon klocka på skolväggen. Kalkylator och uppslagsverk och kanske som antecknings block. Experter säger att mobilteknologi är en av dom viktigaste verktygen i skolarbetet, men då får dom väl tillverka en speciell skolmobil som det bara går att göra skolarbeten på. Men att sitta och vandra på alla sociala medier och fotografera folk i genanta situationer och lägga ut. Där borde nog en gräns gå.

Det är bra att man börjar diskutera mobilens vara eller inte vara i samhället överhuvudtaget. Arbetsplatser har samma problem som skolan fast då handlar det om vuxna människor. Men vi kan titta på oss själva hur vi handskas med en telefon som om vi vore beroende av den. Vi kan inte ens cykla eller promenera utan att krocka med lyktstolpar bara för att vi måste titta vad som händer ute i världen genom mobilen.

Nu håller vi på att klippa kablarna till "gammal telefonen" och ska bara ha kvar mobila enheter i framtiden. Då måste vi styra upp allt med lite nya lagar runt telefonoperatörerna, för nu är det som om maffian hade hand om det. Dom ser till att vi måste köpa nya telefoner hela tiden, för dom utvecklar nya system och nya aktiviteter i dom och vi kan få betala upp till 700 kronor i månaden per mobil. Då är det inte lätt att vara underbetald arbetstagare och ha råd med att betala mobiler till fyra barn. Det blir en klassfråga.

Skulder till mobiltelefoner är vanliga skuldfällor i dag.

Anders Larsson

Läs mer