Annons
Insändare

”Bästa regionpolitiker gör någonting åt parkeringskaoset”

Under dem sista åren har jag agerat chaufför och ledsagare för närstående. Oftast dagtid mellan klockan 10:00-14:00 vardagar. Kört med bilen från en mindre ort på ett par mil till Kalmar lasarett. Varför är det ingen som tar ansvar för att av- och lastningsplatserna används som det är tänkt.
Insändare • Publicerad 6 november 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Kört med bilen från en mindre ort på ett par mil till Kalmar lasarett. Varför är det ingen som tar ansvar för att av- och lastningsplatserna används som det är tänkt.”
”Kört med bilen från en mindre ort på ett par mil till Kalmar lasarett. Varför är det ingen som tar ansvar för att av- och lastningsplatserna används som det är tänkt.”Foto: Pia Olofsson

För en tid sedan stod två Securitasbilar parkerade på dessa platser vid huvudentrén. Bilarna var tomma. Bilarna stod där minst i en timme. I vilket ärende Securitas var i spelar ingen roll men de ockuperade två platser för andra som behövde komma nära entrén för att hjälpa sin rörelsehindrade närstående ut ur bilen.

Vid hus 48 finns det tio minutersparkeringar. Härom dagen var alla parkeringar upptagna. Och inga chaufförer i bilarna. Vid entrén stod en servicebil med släp parkerad. Som nästan blockerad entrén. Vi var två bilar oberoende varandra som försökte parkera på ett snyggt sätt (olagligt) nära entrén för att snabbt hämta en lånerullstol för att få ut våra rörelsehindrade närstående ur bilen och in i entrén för att därefter åka och parkera våra bilar långt bort och betala parkeringsavgift och få ett sms från Securitas på hur länge parkeringen gäller.

Annons

För det finns alltid lediga parkeringar. Fråga är bara hur långt det är från sjukhuset. Som privatchaufför får man se det som naturlig motion.

När jag och min närstående kom ut från hus 48 så kom en ung kille med raska steg och hoppade in i servicebilen med släp och drog. Där föddes en tanke hos mig. Nästa gång ska jag haka på släpet på min bil sätta en fejkad logga på bilen. För då vet jag att jag har fri parkering vid entrén utan parkeringsbot.

Om vi alla hjälps åt att av och påstigningsplatserna är vad det är tänkt till och att tio minuters parkeringar inte blir till 30 minuter. Då får vi rotation på bilar och undviker ledsna privata chaufförer som får köra runt en stund tills det blir en ledig plats nära entrén. Det är bättre för miljön också.

Det krävs åtgärder att bevaka att det fungerar.

Och vilka ska bevaka, Securitas som redan finns när det gäller parkeringsavgifter. Men då är det av stor betydelse att även de lever upp till vad som har bestämts på sjukhusområdet. Åtminstone vardagar och dagtid när efterfrågan på parkeringsplatser går på högtryck.

En upprörd anhörig, chaufför och ledsagare

Annons
Annons
Annons
Annons