unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

"Backen har blivit ett eldorado för intresserade skidungdomar”

Om kommunfullmäktige går på Centerns linje så är det med all sannolikhet slut med skidåkning i Hjortberget.
Full aktivitet i Hjortberget.
Full aktivitet i Hjortberget.
Foto: Roger Carlsson
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vid kommunstyrelsens möte i Oskarshamn den 23 mars antogs en tilläggsbudget på cirka 25 miljoner kronor till den driftsbudget som kommunfullmäktige beslutade om i november 2020. Tilläggsbudgeten baseras på att skatteintäkter och statsbidrag förväntas öka 2021 med cirka 35 miljoner kronor. Bland annat får nämnderna social och bildning en förstärkning på 2 500 000 kronor vardera. Men även föreningslivet blir vinnare. Runnö samfällighetsförening får pengar till förstärkning av kaj. Hjortbergets skidklubb kan gå i land med sin dröm om en ny skidlift eftersom föreningen får ett bidrag på tre miljoner kronor.

Det enda politiska parti som var emot detta bidrag var Centern som vill halvera bidraget. Dom menar att Hjortberget redan fått tillräckligt med bidrag. Visst det har pumpats in en del pengar i verksamheten men dessa bidrag har gått åt, bland annat till snökanoner, rörledningssystem med pumpar, ny belysning, elkraftverk och pistmaskin.

Nu visar det sig att inte ens det nya bidraget räcker till för en ny lift. Skidklubben räknar med att minst fem miljoner behövs till lift och de markarbeten som är nödvändiga för bygget. Hjortbergets skidklubb kommer att klara denna investering, dels med egna sparade medel och förstärkning från näringslivet. Men skulle kommunfullmäktige gå på Centerns linje så är det med all sannolikhet slut med skidåkning i Hjortberget.

Backen har blivit ett eldorado för kommunens intresserade skidungdomar och även vuxna. Tillströmningen av skidåkare från angränsade kommuner har varit stor denna säsong eftersom snöteamet gör sitt yttersta för att hålla backarna i förträffligt skick. Oskarshamns kommun kan vara mycket stolta över denna anläggning, få kommuner i landet kan erbjuda denna utmärkta friskvård bara ett stenkast från stadens centrum.

Att Centerpartiet vill halvera bidraget till föreningen är obegripligt eftersom det kommer att medföra att ingen ny lift finns på plats till nästa säsong och då tror vi att de ideella krafterna som sköter anläggningen tröttnar och lägger ner hela verksamheten.

Leif Axelsson (SD), gruppledare

Jan Johansson (SD), ledamot i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige

Läs mer