Annons
Insändare

Även vi på landet vill ha en tidning på morgonen

Distributionen av tidningen Barometern-OT har ändrats för vissa i glesbygden. Det drabbar bland annat oss i Gisemåla, Karshult och Göddabo.
Insändare • Publicerad 13 mars 2020
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att få tidningen med posten på eftermiddagen är inget alternativ, menar insändarskribenten.
Att få tidningen med posten på eftermiddagen är inget alternativ, menar insändarskribenten.Foto: Jessica Gow/TT

Barometern-OT har nog lite otur när man tänkte till om tidningen till landsbygden. Vi är människor vi också, men behandlas ej så.

Olika alternativ har lämnats för att framledes få tidningen:

Annons

– Att som på 80-talet få morgontidningen med eftermiddagsposten. Absolut inget tänkbart alternativ.

– Digitalt. Äldre personer i glesbygden kan inte ha digital tidning eftersom fiber saknas och någon lösning tycks inte heller vara i sikte.

– Få lördagstidningen på måndag eftermiddag. Känns som ett rent nederlag.

En levande landsbygd känns nu ännu längre bort än tidigare.

Någon prenumerant som har bil ska alltså köra ett antal mil för att förse grannarna med morgontidning. Vem ska betala detta? Barometern-OT?

Att besparingar måste göras kan jag förstå, men hur kan man ta betalt för ett utan att man får information om att man inte längre får den som morgontidning. Det känns som ett rent hån. Varför ska alla besparingar drabba glesbygden?

Östra Småland övertogs och lades ned. Nu kan inte ens Barometern köras ut till alla prenumeranter.

Ska alla äldre fråntas dagstidning så kan ni också snart lägga ner eftersom dagens unga läser mest digitalt. Hur kommer det att kännas för alla era medarbetare?

Vi på glesbygden ska alltid ha och har lösningar på allt. Men ni får ta konsulter till hjälp för att hitta en lösning. Vad kostar inte detta?

Nästa gång i försöker tänka till – lär er samarbeta!

Annons

Lars Karlsson

Barometern-OT svarar:

Hej Lars!

Tack för att du hör av dig med synpunkter. Det gör ont att läsa din frustration över att tidningen inte längre kan komma hem till dig som vanligt.

Självklart hade vi helst sett att vi kunde fortsätta dela ut tidningen till din brevlåda på morgonen. Men tyvärr är det inte längre möjligt, av ekonomiska skäl. Det som drabbar dig drabbar ungefär 100 prenumeranter i Torsås kommun. Det handlar om hushåll där kostnaden för att trycka och köra ut tidningen blivit högre än hela prenumerationsintäkten. Det blir helt enkelt inga pengar kvar till journalistlöner, lokalhyra och teknik.

Den här översynen av utdelningen, som vi gör tillsammans med vårt distributionsbolag Point Logistik, innebär en stor ekonomisk besparing som vi gör för att kunna behålla de journalister som skapar innehållet i tidningen. Som du säkert vet ägs Barometern ytterst av en stiftelse, och alla pengar vi tjänar går tillbaka till tidningsverksamheten.

Vi hoppas så klart att du och andra drabbade ska fortsätta prenumerera på tidningen, även om alternativen vi erbjuder uppfattas som sämre än den befintliga lösningen.

Vi vill gärna slå ett slag för våra digitala kanaler: Webbsidan, e-tidningen och nyhetsappen. Allt ingår i prenumerationen för dig som har papperstidningen. Cirka 70 procent av våra prenumeranter har i dag aktiverat sina digitala konton och användandet ökar för varje vecka som går. Vårt kundcenter hjälper gärna den som är osäker på hur man kommer igång.

Den som trots allt vill fortsätta läsa den tryckta tidningen erbjuds, som du skriver, att få den till en brevlåda på en samlingsplats eller hem i brevlådan via post.

Som sagt, vi förstår att detta uppfattas som en försämring och vi beklagar att vi måste ta till dessa åtgärder. Men nu vet du i varje fall varför.

Anders Enström

Annons

chefredaktör Barometern-OT

Mikael Larsson Ek

marknadsområdeschef Gota Media

Annons
Annons
Annons
Annons