Annons
Insändare

Även boende på landet behöver ljusa gator

I mars 2016 skrev jag till Kalmar kommun om den dåliga gatubelysningen ute på Skäggenäs, Drag, Boda och Revsudden.
Publicerad 11 december 2018
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Svaret jag fick var att ärendet kommer att tas upp inom projektet "belysning på landsbygden."

Inom området finns 73 gatlampor, exklusive belysning inom särskilda villaområden, med dålig effekt. Det sitter en trött glödlampa i varje belysningsmast vars sken precis når markytan. Upplysningen av det område som täcks av varje gatlampa är synnerligen begränsad.

Annons

Två veckor efter mitt första brev i mars 2016 såg jag en lastbil med ett antal män som bytte glödlamporna. Det var som sjutton tänkte jag, det gick det så fort.

Men icke, man gjorde ett så kallat svepbyte av alla gamla glödlampor men några LED-lampor enligt mitt förslag kom inte på plats.

Jag vet inte hur långt projektet "belysning på landsbygden" kommit, men någon förbättring av vår gatubelysning har i alla fall inte skett. Det sitter fortfarande en till synes trött gulaktig lampa i varje lyktstolpe vars sken precis når en begränsad markyta. Belysningseffekten är låg.

Efter en påminnelse av mitt brev till kommunen fick jag ett svar i juni 2017 att "våra 70W högtrycksnatriumlampor har en brinntid med ett underhållsintervall på fyra år". Min fråga nu blir: hur mycket kostar det varje år att inte byta alla gatlampor till LED-tekniken vars watteffekt är låg och livslängd långt bättre än dagens underhållslängd på fyra år?

Belysning på landsbygden behövs delvis för att hålla tjuven borta men även för att underlätta en kvällspromenad efter mörkrets inbrott.

Vi på Skäggenäs ser fram emot nya fina gatlampor med nya reflektorer och med en LED-lampa som lyser upp ett stort område på backen under lampan.

Även vi som bor på landsbygden behöver ljus om natten. Ungefär som inne i staden!

Rolf B Bertilson, Drag

Annons
Annons
Annons
Annons