GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Att slå ihop mindre kommuner kan inte vara till nackdel

Hur ofta besöker du ett kommunkontor?
Insändare • Publicerad 22 november 2020
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi behöver exempelvis barnomsorg, skola och affärer på nära håll. Men ett kommunhus kan ligga längre bort”, menar insändarskribenten.
”Vi behöver exempelvis barnomsorg, skola och affärer på nära håll. Men ett kommunhus kan ligga längre bort”, menar insändarskribenten.Foto: Anna Sjödin, Anna Sjödin

Blickar jag tillbaka femton år har jag besökt kommunhuset två gånger. 2007 när jag hämtade en blankett för ansökan om parkeringstillstånd för ”handikappade” (den blanketten hade jag kunnat ringt om och fått den hemskickad). Blanketten gällde en anhörig. Den andra gången var 2008 när jag gifte mig. Därefter har jag stått utanför kommunhuset och delat ut flygblad till förbipasserande personer.

Jag har blivit mer övertygad om att vi borde slå ihop fler kommuner. Vissa institutioner är överflödiga. Vissa institutioner är nödvändiga.

Vi behöver exempelvis barnomsorg, skola och affärer på nära håll. Men ett kommunhus kan ligga längre bort.

”Många kommuner framför allt landsbygdskommuner brottas med stora ekonomiska underskott och besparingar som åtgärd.”
Yvonne Malmgren, Nybro

Under många år arbetade jag i en landsbygdskommun på cirka 10 000 invånare. När personalchefen sa upp sig efter några år frågade jag om hen inte trivdes i kommunen. ”Jag trivs jättebra. I början av min anställning fylldes mina arbetsuppgifter med det jag är utbildad till, personalfrågor. Idag måste mina arbetsuppgifter fyllas ut med andra arbetsuppgifter för att kommunen är för liten och det innebär att jag förlorar kompetensen.” Hen fick arbete som personalchef i en annan kommun med 35 000 invånare.

Vi är många som förespråkar att hela Sverige ska leva. Rangordnar vi olika funktioner i vår närhet så tror jag utifrån den digitala utvecklingen i samhället att det inte är ett kommunhus vi vill prioritera på nära avstånd. Jag tror att vi vill ha närhet till livsviktiga samhälls- och servicefunktioner.

Många kommuner framför allt landsbygdskommuner brottas med stora ekonomiska underskott och besparingar som åtgärd. Jag vet att vissa kommuner arbetar i nuläget över kommungränserna avseende överförmyndarnämnd, konsumentvägledning och räddningstjänst.

Att slå ihop mindre kommuner kan inte vara till nackdel. Kommunfullmäktige kan alterneras mellan de större orterna.

Det är dags att lyfta upp frågan. Statsbidragen kan också utarmas en dag.

Yvonne Malmgren

Nybro

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.