GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Att putsa på guldbollen hjälper inte

Det går inte att lacka blank koppar eller mässing. Koppar och mässing ärgar och svartnar eftersom lack aldrig kan skydda mot oxidering ute eller inne.
Insändare • Publicerad 23 september 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Enda sättet att få ordning på guldbollen är att ta bort lacken, menar insändarskribenten.
Enda sättet att få ordning på guldbollen är att ta bort lacken, menar insändarskribenten.
Foto: SUVAD MRKONJIC

När jag jobbade som kyrkvaktmästare vid Sandby kyrka 1986-1997 ville beslutsfattare inom kyrkan spara pengar. Ett sätt var att sänka lönen för oss idoga vaktmästare. Det trodde man att man kunde göra genom att ta bort göromål eller minska tiden för vissa arbeten. I mitt fall ville man ta bort putsningen av kyrkans ljuskronor av mässing. Detta genom att lacka dem i tro att de då alltid skulle vara blanka utan putsning. Ljuskronorna består av många smådelar att ta loss och putsa och sedan sätta ihop kronorna och hänga upp dem igen. Så det tar tid, men det behöver göras kanske vart femte år, vilket ju långsiktigt inte blev så mycket tidsvinst (eller sparade löneutgifter). Jag bad på mina bara knän att ljuskronorna inte skulle lackas för till slut skulle de oxidera och bli svarta. Men man lyssnade inte till sakkunskapen från mig. Nu är Sandby kyrkas fina ljuskronor nästan helt svarta. Att putsa på lacken är meningslöst förstås. Samma sak är det med Kalmar FF:s guldboll. Enda sättet är att ta bort lacken, vilket är dyrt och ett omfattande arbete. Och sen måste man putsa guldbollen åtminstone vartannat år och ljuskronor ca vart femte år. Barometern har helt rätt i sin rubrik ”Guldbollen är omöjlig att putsa ren”.

Anne Wilks

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.