GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Att prata med ditt barn i sommar är det viktigaste du kan göra”

De senaste åren har vi sett oroande tecken på att allt fler ungdomar uppger besvär med sin psykiska hälsa. Varje år försöker fler än 5000 unga killar och tjejer ta sina liv. Tre i veckan gör det. Det är nedslående statistik.
Insändare • Publicerad 13 juni 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

De goda nyheterna är att forskningen visar att ju tidigare de lär sig prata om känslor och dela med sig om hur de mår, desto bättre klarar de av utmaningar under tonåren och senare under livet. Faktum är att en av de allra viktigaste skyddsfaktorerna mot självmord och depression är förmågan att samtala med andra människor. Det är med andra ord livsviktigt att vuxna och barn pratar med varandra.

”Barn berättar sällan rakt ut om sådant som bekymrar dem. Istället kan de släppa små hintar här och där, som det gäller för dig att plocka upp och försiktigt nysta vidare i”, skriver insändarskribenten.
”Barn berättar sällan rakt ut om sådant som bekymrar dem. Istället kan de släppa små hintar här och där, som det gäller för dig att plocka upp och försiktigt nysta vidare i”, skriver insändarskribenten.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Att prata med sitt barn är inte så svårt, egentligen. Samtidigt är vi många som kan skriva under på att vardagen snurrar lite väl fort under terminerna. De där samtalen som borde handla om något annat än bara praktiska saker och läxor hinns inte alltid med. Det är förståeligt, men synd.

Kanske kan sommarlovet bli ett tillfälle att komma igång att prata med ditt barn om högt och lågt och stort och smått?

För att hjälpa till lite på traven har vårdnadshavarna till 2 913 nioåringar i Kalmar län nyligen fått boken Livsviktiga snack hem i brevlådan. Det är en bok full med tips och råd om hur man kan prata med barn om olika tankar, funderingar och känslor.

Vår uppmaning till alla föräldrar är att hitta tid att prata med dina barn i sommar. Det kan vara det viktigaste du kan göra för ditt barns framtid. Här är 5 snabba kom igång-tips:

1. Tillbringa tid tillsammans

Baka en kaka, skjutsa till lägret, åk och handla. Småpratet som brukar uppstå är en bra grund för djupare samtal.

2. Hitta ditt barns prattid

Många barn har en tid på dygnet när de gillar att prata lite extra. Det kan vara vid läggdags, när de käkar frukost eller badar. Försök finnas där då, så ofta du kan.

3. Lyssna, lyssna, lyssna

Ofta vill barn bara berätta om sina upplevelser, utan att en förälder kommer med pekpinnar eller åsikter. Så bit dig i tungan, sitt på händerna – men se till att lyssna färdigt.

4. Ställ öppna frågor

Istället för att fråga ”Var det bra på friidrottslägret idag?”, säg ”Berätta, vad gjorde du på friidrottslägret idag?

5. Lyssna efter ledtrådar

Barn berättar sällan rakt ut om sådant som bekymrar dem. Istället kan de släppa små hintar här och där, som det gäller för dig att plocka upp och försiktigt nysta vidare i.

Lycka till och ha en fin sommar med mycket prat!

Rickard Bracken, generalsekreterare på organisationen Suicide Zero

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.