Annons
Insändare

Att inte längre få sin morgontidning är en ny verklighet

Hjälp oss värna om fortsatt grundläggande service på landsbygden!
Insändare • Publicerad 1 oktober 2020
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”För många hushåll som fortfarande inte är 'digitala' är morgontidningen en avgörande möjlighet att ta del av vad som händer i vår kommun”, skriver insändarskribenten.
”För många hushåll som fortfarande inte är 'digitala' är morgontidningen en avgörande möjlighet att ta del av vad som händer i vår kommun”, skriver insändarskribenten.Foto: Arkivfoto

I Kalmar kommun har vi goda förutsättningar för att kunna bo och verka i hela kommunen.

Vi har positiv inflyttning till hela kommunen, våra orter och byar växer, vi har möjlighet att utveckla våra skolor och förskolor. Fiberutbyggnaden där alla hushåll får möjlighet att ansluta sig på landsbygden är i slutskedet.

Annons

Vi har stor efterfrågan på byggbara tomter utanför tätorterna och fler och fler vill kombinera boende, arbete, fritid med närhet till natur och slippa trängsel, lång restid till arbetet med mera.

Med ny teknik och med en stabil teknisk infrastruktur på plats ser vi fram emot en utökad service på landsbygden inom en snar framtid. Obemannade livsmedelsbutiker, digitala och trygga bilpooler, utökade ombudstjänster är bara några av de tjänster som kommer göra livet på landet enklare och bättre.

Självklart har även vi i Kalmar kommun utmaningar vi måste klara av. Fortsatt utveckling av infrastruktur som VA, vägar, belysning och cykelleder samt kollektivtrafik är bara några av de prioriteringar vi arbetar med.

”Nu är det inte en mänsklig rättighet att få sin tidning levererad på morgonen, men det är en viktig trygghet att kunna ta del av samhällsinformation.”
Jonas Svendsén, landsbygdsutvecklare Kalmar kommun

Men det är inte bara det ”stora” som bekymrar. Att inte längre få sin morgontidning levererad till brevlådan på morgonkvisten är en ny verklighet för flera av våra hushåll på landsbygden.

Nu är det inte en mänsklig rättighet att få sin tidning levererad på morgonen, men det är en viktig trygghet att kunna ta del av samhällsinformation. För många hushåll som fortfarande inte är ”digitala” är det en avgörande möjlighet att ta del av vad som händer i vår kommun och fortfarande ett viktigt forum för oss som kommun att kommunicera med de som bor här.

Vi hade gärna sett att vi kunde träffa företrädare för tidningsutgivarna inför en sådan här omställning för att diskutera olika scenarier och lösningar.

Jonas Svendsén

Landsbygdsutvecklare Kalmar kommun

SVAR DIREKT:

Tidningsbranschen är i dag satt under hårt tryck. Coronaåret 2020 är i sig en stor utmaning. Den digitala omställningen går fort, vilket under många år har påverkat oss mycket ekonomiskt samtidigt som vi aldrig har haft så många läsare totalt sett som idag. Vi är också oerhört glada över alla våra abonnenter som fortfarande tycker om sin papperstidning och så sent som i onsdags lanserade vi en utveckling av den. Men för att klara av att utveckla både papperstidningen och våra digitala kanaler måste vi också se över kostnaderna.

Annons

En sådan kostnad är tyvärr distributionen av ett fåtal tidningar som ligger långt ut på landsbygden. Tidningar som det tyvärr kostar betydligt mer att dela ut än vad läsaren betalar för sin prenumeration. Vi försöker alltid hitta så bra lösningar som möjligt för att våra abonnenter ska fortsätta få sin tidning. Det kan handla om samlingsbrevlådor en bit från det egna hemmet eller utbärning via posten. Kommunens satsning på digital utbyggnad är självklart något som också skapar förutsättningar för att nyttja våra digitala lösningar.

Vi ser fram emot att träffa kommunen för att fortsätta den här dialogen.

Mikael Larsson Ek

Marknadsområdeschef Gota Media Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons