Annons
Insändare

”Att försöka ta sig ut i jobb när man har gått på bidrag är ett rent helvete”

”Det ska alltid löna sig att arbeta.” Det var rubriken när regeringen med Moderaterna i spetsen presenterade sin höstbudget tidigare i månaden. Men hur man som fast i bidragsträsket ska kunna närma sig arbetsmarknaden när det enda man drömmer om är att få jobba med en egen inkomst, det bryr Moderaterna sig helt och hållet inte om.
Insändare • Publicerad 19 september 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Moderaterna och för den delen andra partiers ord om att det ska löna sig att jobba är bara tomma ord utan en rimlig lösning”, skriver insändarskribenten.
”Moderaterna och för den delen andra partiers ord om att det ska löna sig att jobba är bara tomma ord utan en rimlig lösning”, skriver insändarskribenten.Foto: Johan Nilsson/TT

Jag är 29 år, gick ut gymnasiet 2013, då med halvtaskiga betyg som inte räckte upp till slutbetyg. Jag har en medfödd funktionsnedsättning som medför kognitiva och exekutiva svårigheter när det kommer till att hantera livet i stort, så även sysselsättning. Jag har även somatiska besvär såsom ryggmärgsbråck, kronisk njursvikt samt diabetes som innebär mycket tid på diverse läkarbesök. Faktorer som samtliga bidrar till att jag inte står högt i kurs och kan konkurrera om ett jobb på den öppna arbetsmarknaden på samma sätt som många andra, trots att ett riktigt jobb och egen inkomst är min absolut högsta dröm.

Sedan gymnasietiden har satsningarna mot arbetsmarknaden varit mycket problemfyllda. Sjukskrivningar, arbetspraktik, arbetsmarknadsanställning, jobb har avlöst varandra i kombination med diverse bidrag från Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen samt Socialförvaltningen i form av försörjningsstöd. Det sistnämnda var den absoluta bottenpunkten i mitt liv där jag slogs med myndigheter i rätten, bara för att kunna överleva ekonomiskt. Under dessa åren har jag även dragit på mig ekonomiska skulder på tiotusentals kronor och genomgår just nu utmätning hos Kronofogden på min aktivitetsersättning.

Annons

De senaste två åren har jag gjort en enorm personlig resa både fysiskt, ekonomiskt och mentalt. Jag har gått ner över 20kg i vikt, jag har aktivt börjat betala av mina skulder där jag de senaste två åren minskat min totala skuld med nära fyrtio tusen kronor och jag är även mitt uppe i att läsa upp mina gymnasiebetyg. Med andra ord, jag är på en god bana framåt inom flera områden. Mitt mål är att komplettera mina gymnasiestudier med en YH-utbildning under 2024 för att öka mina chanser att få ett jobb.

Den 30 november i år upphör min aktivitetsersättning då jag fyller 30. Som jag nämnde tidigare så är min enda dröm just nu att få ett jobb och en egen försörjning på den öppna arbetsmarknaden. Jag ser dock ett behov av att som sagt komplettera mina kunskaper med en YH-utbildning, något som Arbetsförmedlingen också tycker är en bra idé. Dock börjar inte de flesta YH-utbildningar förrän hösten 2024. För några veckor sedan hade jag ett avstämningsmöte med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Mötet var för mig ett stort kaos på många sätt och inga beslut togs utan det enda konkreta var en ny mötestid och beslut om ett nytt läkarintyg för en ny ansökan om bidrag, denna gången sjukpenning. Tvärtemot min målsättning.

På en skriftlig fråga till Försäkringskassans handläggare om hur riskerna bedöms för att på nytt hamna i försörjningsstöd får jag det tydliga svaret att handläggaren bedömer att det finns risk för att jag kan komma behöva försörjningsstöd under en period framöver. Något som för mig är en dödsstöt då jag vet av erfarenhet att det innebär ett enormt och evigt krigande då det är näst intill omöjligt att få hjälp från försörjningsstöd. Försörjningsstödets regelverk går alltid tre månader tillbaka i tiden vid ny ansökan och det tolereras inte att jag under den tiden har betalat av på mina skulder. Samtidigt tolereras det heller inte av Kronofogden att man sparar och bygger en ekonomisk buffert.

Sammanfattningsvis innebär det att jag med största sannolikhet nu återigen har ett rent helvete framför mig med att försöka överleva, när det enda jag vill är att kunna leva och att jobba. Moderaterna och för den delen andra partiers ord om att det ska löna sig att jobba är bara tomma ord utan en rimlig lösning. Att försöka ta sig ut i jobb när man har gått på bidrag är ett rent helvete.

Pontus, 29, Kalmar

Annons
Annons
Annons
Annons