GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Att bli bollad mellan distansstudier och campusstudier är ingen rolig upplevelse”

Att börja sitt första år på universitet är något som de flesta förmodligen ser som en stor utmaning.
Insändare • Publicerad 10 september 2021 • Uppdaterad 15 september 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Man måste även väga in att en studentlägenhet inte är anpassad efter att man ska tillbringa alla dygnets timmar i den”, skriver insändarskribenterna.
”Man måste även väga in att en studentlägenhet inte är anpassad efter att man ska tillbringa alla dygnets timmar i den”, skriver insändarskribenterna.
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten

Dels så kommer studietiden att resultera i en stor mängd ansträngning från studenternas sida innan man förstår arbetsgången samtidigt som man ser fram emot en rolig studentperiod i livet. Att dessutom göra det första året på distans på grund av de rådande omständigheterna, efter att egentligen ha ansökt till ett program som normalt sett ska ske på campus, gör inte utmaningen lättare utan tvärtom. Den försvarbara delen varför studierna bedrevs på distans finns i att vi under föregående år och under våren inte hade tillgång till dagens vaccin som majoriteten åtminstone har fått en dos av i nuläget.

Efter det att man har klarat av första året så kommer beskedet att Folkhälsomyndigheten inte längre rekommenderar distansundervisning från och med 1 juni 2021 vilket bidrar till att studenterna med starkt mod ser fram emot en höst med campusundervisning och till viss del ett studentliv.

”Man måste även väga in att en studentlägenhet inte är anpassad efter att man ska tillbringa alla dygnets timmar i den.”

När höstterminen väl drar igång så dröjer det inte mindre än en vecka in i studieperioden innan beslut från skolan meddelas att den aktuella undervisningen direkt ska ställas om till distansundervisning och hemtenta, då ett fåtal i den aktuella studentklassen har uppvisat förkylningssymptom redan under första veckan. Detta besked skickas ut två timmar efter en föreläsning som skett på campus utan att covidsmitta har bekräftats bland de med symptom, utan som en åtgärd för att minska en eventuell smittspridning vilket i sig är en god tanke.

Dock så hade studenterna uppskattat en alternativlösning genom att erbjuda både undervisning på distans och på campus, vilket hade bidragit till att studenter med eventuella symptom kunnat stanna hemma men samtidigt hänga med i undervisningen. I stället för en alternativåtgärd så slår Linnéuniversitetet på den stora och enda trumman i sitt synsätt genom att låta allt ske på distans.

Att bli bollad från distansstudier till campusstudier för att sedan gå tillbaka till distansstudier är inte en rolig upplevelse. Det bidrar till att studenterna tappar hoppet och lusten att fortsätta studierna när man nu ska sätta sig framför datorn och ta del av monoton undervisning utan inlevelse vilket bidrar till att undervisningens kvalité minskar drastiskt.

Man måste även väga in att en studentlägenhet inte är anpassad efter att man ska tillbringa alla dygnets timmar i den. I arbetslivet så är det arbetsgivaren som är skyldig att se till att arbetstagaren har en god arbetsmiljö även om arbetet sker i hemmet, vilket utesluts i studentlivet trots att studenternas totala kostnader har ökat under denna period.

Linnéuniversitet har dock sina lokaler öppna vilket bidrar till att studenterna kan studera där med effekt att vi studenter träffas ändå vilket leder till att distansundervisning tappar sitt incitament.

Att samtidigt läsa i tidningen att de flesta restriktioner kring det aktuella publiktaket kommer att delvis tas bort den 29 september gör oss studenter mycket fundersamma och känslan av att vara utfryst ur samhället är påtaglig. Vad krävs mer än ett vaccin för att vi ska kunna få den kvalitetssäkrade utbildningen som vi och våra föräldrar har betalat för?

Om inte Linnéuniversitetet har tänkt att öppna upp i samma takt som resten av samhället så är det bättre att ge de nuvarande studenterna beskedet att vi troligtvis aldrig kommer att kunna ha campusundervisning för att eliminera falska förhoppningar.

Det är dags att Linnéuniversitetet och övriga svenska lärosäten tar sitt ansvar att tillgodose undervisning av god kvalité, det gör man inte idag!

Besvikna studenter

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.