Insändare

Arenaköpet lär aldrig bli ett nollsummespel

Insändare ,

I måndags gav ­kammarrätten i Jönköping grönt ljus till Kalmar ­kommuns köp av Guld­fågeln Arena.

Kalmars skattebetalare köper nu arenan för en kvarts miljard kronor.

Kalmar FF räknar med att spara åtta miljoner om året tack vare försäljningen, men kostnaden för skattebetalarna kommer att bli långt mycket högre än så.

När välfärden står inför stora utmaningar de ­kommande åren är det viktigt att politikerna ­förklarar för sina väljare varför deras skattepengar gör större nytta i KFF:s kassa än i välfärdens ­kärna.

  Kalmar FF klarade nytt allsvenskt kontrakt i höstas. Det var viktigt, men frågan är om inte försäljningen av Guldfågeln ­Arena är än mer avgörande för laget.

  Klubben har dragits med ekonomiska problem i många år. Med köpet ser klubbens ekonomiska framtid betydligt ljusare ut.

  Man kan tycka att ­vuxna människor borde kunna betala för sina ­fritidsaktiviteter själva, men oavsett vilket borde det finns gränser för hur mycket skattepengar ­politikerna lägger på det lokala laget.

  Kommunstyrelsens ord­förande Johan Persson (S) har kallat köpet ett nollsummespel och menar att köpet inte kommer att medföra några extra­kostnader för skatte­betalarna.

  Man kan nästan tro att det är supporterföreningen han är ordförande för och inte kommun­styrelsen. För hur ska kommunen någonsin få igen de 250 miljoner arenaköpet kostar?

  Kommunen tänker hyra ut arenan till Kalmar FF för så lite som 425 000 per år. Det motsvarar 30 000 kronor per hemmamatch eller knappt 5 procent av de förväntade biljett­intäkterna. Det lär kommunen få svårt att gå runt på.

  Och det kryllar inte­ ­direkt av spekulanter till stora idrottsanläggningar, om kommunen skulle få för sig att sälja i fram­tiden. Tvärtom är risken stor att kostnaderna skenar när arenan behöver renoveras, räntorna stiger eller om KFF skulle ramla ur allsvenskan.

  Samtidigt som Kalmar ­köper en fotbollsarena för en kvarts miljard varnar ­Sveriges Kommuner och Landsting att det saknas 150 miljarder i välfärden under nästa mandat­period.

  Politik handlar om att prioritera och som ­politiker gäller det att ­förvalta skattebetalarnas begränsade resurser med invånarnas bästa för ­ögonen.

  När det kommer till att sätta kommunen på ­kartan verkar det inte ­finnas några gränser för hur mycket skattepengar politikerna är beredda att slösa bort.

  De politiker som drivit igenom köpet av Guld­fågeln Arena har nu en viktig uppgift att förklara för sina väljare varför skattebetalarnas pengar gör större nytta i en fotbollsarena än i välfärdens kärna eller varför inte i medborgarnas egna ­plånböcker.

  Chef för Slöseriombudsmannen

  Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.