GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Är Fredriksskans nya port en hyllning till Fanerdun?

Har Kalmar kommun kommit över en billig port från Dragon Gate? Det var den första associationen jag fick när jag såg bilderna på den nya porten som föreslås i stenmuren på Fredriksskans. Möjligtvis skulle den också kunna vara en ny portik till ett resecentrum någonstans i Sverige.
Insändare • Publicerad 18 november 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den nya huvudentrén som den är tänkt att se ut.
Den nya huvudentrén som den är tänkt att se ut.Foto: Tengbom

Serviceförvaltningen framhåller i sin iver att riva muren, ritad av J Fred Olson, att den varken är byggnadsminne eller q-märkt. Det sistnämnda hade varit överraskande då gällande plan är från 1948 och q-märkning först infördes 1989. Om kommunens olika delar talade med varandra skulle de däremot upptäcka att kommunen själv beställde en utredning av Kalmar läns museum där muren föreslås få skydd genom just q-märkning i plan, något som inte skedde då planen för de bostäder som nu byggs inte omfattade den delen av muren. Utredningen kan däremot ligga till grund för bygglovgivning, om bygglov nu hittar den.

Serviceförvaltningen hoppas att portlösningen ska bli tilltalande, detta genom att välja att föreslå en port som bryter mot murens utformning i såväl färg, form, skala som material. Att det redan finns två portar att ta inspiration av verkar ointressant. Det är möjligtvis inte lika roligt för beställarens eller arkitektens ego, men att återanvända stenen man tar bort är ju dessutom ett hållbart alternativ. Se där, ett framåtsyftande förslag om muren nu ska rivas.

Men att vara framåtsyftande kanske inte var syftet? Är det helt enkelt så att porten byggs som en triumfbåge för att högtidlighålla 15-årsjubileumet av besöket av en av de stora som Kalmar kommun genom åren valt att hylla på Fredriksskans – Fanerduns Mr. Lou?

Med förhoppning om en bättre arkitektur

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.