GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Är alla jobb och människor inte längre lika värda i vår S- och V-styrda kommun?

Jag har med förvåning och bestörtning under den gångna veckan läst om två saker som stör mig och gör mig bekymrad om vad som håller på att hända i vår fina stads demokratiskt valda ledning. Har kommunledningen blivit helt fartblind nu när det går bra för Kalmar?
Insändare • Publicerad 4 januari 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Montage

Först "affären" med vd:n för Destination Kalmar. Hur kan kommunledningen komma på tanken att helt frångå ett av både vd:n och kommunen undertecknat avtal och därmed mer eller mindre förskingrat cirka tre miljoner av våra skattepengar. Vilken vd för något annat kommunalt bolag får samma förmåner på grund av övertid och dylikt? En vd har hög lön just för att hen inte ska ha några speciella avgångsvederlag.

Sedan till Kretslopp Sydosts, som jag anser, märkliga personalpolitik. Jag är medveten om att vår kommun inte kan styra Kretslopp Sydosts personalpolitik men att kunna påverka den genom våra representanter i dess styrelse måste vi kunna. Först är det helt oetiskt och mänskligt sett ovärdigt att avskeda någon som blivit sexuellt ofredad.

Okej att den anklagade inte blivit dömd än men fram till domen fallit så är det väl självklart att den utsatta kvinnan får behålla sin tjänst. Är det någon som ska avskedas eller omplaceras tills vidare så är det väl den anklagade personen.

Och sedan är det detta med att våra duktiga renhållningsarbetare inte får fast anställning så de kan planera sin framtid som vi andra. Det enda som skulle kunna hända om till exempel 90 procent av dessa hårt arbetande personer fick en fast anställning vore att det kanske någon dag eller som mest någon vecka skulle fattas jobb för dem på Kretslopp Sydost och tänk då så skönt för dem att få några extra dagars betald ledighet som en liten oförutsedd bonus för det fina arbete de annars utför i ur och skur och för att de står ut med flugor, ofta obehagliga lukter och tunga lyft åt oss andra bekväma kommuninvånare.

Jag tycker att vi ska vara glada för att det ändå finns personer som vill jobba med våra sopor trots att deras lön bara är en bråkdel av vad vd:n för Destination Kalmar har. Fundera på vems jobb som egentligen är viktigast ? Skulle våra renhållningsarbetare stanna hemma en vecka då skulle det bli kaos i vår kommun men skulle vd:n vara frånvarande samma tid så blir nog inte konsekvenserna speciellt märkbara.

Med all respekt för vd:ns jobb, men vi får inte inbilla oss att personer med mer utbildning och hög lön är viktigare än de som har ett hårt kroppsarbete och dessutom tyvärr oftast har mycket, mycket lägre lön. Alla behövs och alla ska känna uppskattning för sitt arbete i vårt samhälle.

Jag förstår inte skillnaden på att en vd på ett kommunalt bolag kan få gå hem och få fullt betalt i 24 månader men att personer anställda i andra kommunala bolag inte ens kan erbjudas en fast tjänst. Det är trots allt samma skattepengar det handlar om.

Jag är varken vd för något kommunalt bolag eller renhållningsarbetare men anser att vi måste behandla alla människor mer likvärdigt.

Det märkliga i det jag beskrivit ovan är också att det tillåts ske i vår kommun som styrs av S och V (och med lite påhejande av C).

Som utomstående tycker jag att det tydligt strider mot de ideal som S och V säger sig stå upp för, det vill säga alla människors lika värde.

Fundersam skattebetalare

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.