GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Allt för hög exploatering i Snurrom”

Flera år innan Snurrom bostadsområde började byggas sa dåvarande stadsarkitekten att detaljplanen, ”Kinesplanen”, var otidsenlig och olämplig och skulle ersättas av en ny detaljplan.
Insändare • Publicerad lördag 10:30
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten menar att Snurrom exploateras alldeles för hårt.
Insändarskribenten menar att Snurrom exploateras alldeles för hårt.Foto: Mats Holmertz

Han fick stöd för detta av en grupp Kalmararkitekter som framhöll att exploateringen var för hög och att det även fanns andra brister i planen som kunde medföra dålig bostadsmiljö.

Nu ska norra halvan av bostadsområdet byggas. Det har i olika sammanhang nämnts att för den delen skulle göras ny detaljplan. Det är inte genomfört. Området ska tyvärr byggas enligt samma plan från 2008.

Gator och ledningar är på plats och kvarteren lär vara fördelade genom optioner till flera bolag. Planen medger tre-, fyra- eller femvåningshus för kvarteren. I samtliga kvarter får 50 procent av markytan bebyggas. Det är extremt högt utnyttjande av marken. Varje kvarter ska förutom husen innehålla småbarnslekplats och tillräckligt med parkeringsplatser för bilar, cyklar och mopeder. Helst även några gästplatser och husbilsplatser. För en bra bostadsmiljö bör anläggas mötesplatser med soffor och planteringar. Även för gångarna till entréer med mera behövs markyta. Alla kvarter är bevuxna med hög barrskog. Det är givetvis önskvärt att några träd kan bevaras inom kvarteren. För att skapa ett från trivsel- och miljösynpunkt bra bostadsområde är det nödvändigt att nämnda komplement till husen finns i alla kvarter.

Erfarenhet från nya bostadsområden visar att om 50 procent av kvarteren upptas av byggnader räcker marken inte till de andra nödvändiga anläggningarna.

Det är kommunens och samhällsbyggnadsnämndens angelägna uppgift att skapa rätt förutsättningar för ett trivsamt bostadsområde. Det kan till exempel regleras i avtal och genom förhandsprövning av bygglov. Den gällande detaljplanens bestämmelser tillåter allt för hög exploatering.

För att komplettera den byggda högt exploaterade södra delen är det angeläget att minska utnyttjandet av de allt för generösa planbestämmelserna i norra delen av bostadsområdet. Även upplåtelseformerna bör beaktas. När marken har sålts av kommunen är det för sent.

Det är flera år sedan inflyttningen till Snurrom började. Inte ens nu finns en busslinje dit. Närmaste busshållplats ligger vid Norra Vägen. Gångavståndet dit är för de bortre husen 1,5 kilometer. Gångvägen går längs ett för blåsten utsatt område. Ska man mot centrum måste man även korsa Norra Vägen vid rondellen. Det är för långt för många att cykla till centrum. Bil blir då enda alternativet.

Det finns två grönområden i området. Båda ser bedrövliga ut. Ett ligger centralt. Det andra utgörs av slänterna till ett dagvattendike. Det centrala grönområdet består av en skräpig och risig barskogsdunge med övervägande höga smala granar som ser tråkiga ut eftersom de i stort sett saknar grenar. När det blåst kraftigt har flera av dem fallit. Kommunen lägger igen rotvältorna men flera stammar ligger kvar på marken.

De boende menar att området bör göras i ordning och bli tillgängligt för alla åldrar. Att alla fula ”flaggstångsgranar” tas bort så området blir öppet och genomsiktligt. De vill ha en mötesplats gärna med scen, välutrustade lekplatser, utegym, soffor med mera.De vill även ha bra belysning i området. Grönområdet vid dagvattendiket vill de ha städat, röjt och branta farliga slänter åtgärdade.

Det finns inte en enda plan för bollspel, lekar och idrott. Öster om området intill Värsnäsvägen finns ett lämpligt stort och plant grönområde. Ungdomarna jämför med Norrlidens anläggningar och tycker att de är helt bortglömda av kommunen.

Morfar

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.