Annons
Insändare

Alla odlar efter sin egen förmåga – kan det vara fel?

Rekreationslott eller odlingslott?
Spelar roll, det är vår oas. Omgiven av djur och natur.
Får man inte ha det så bra? Nej, tydligen inte.
Insändare • Publicerad 11 september 2020 • Uppdaterad 14 september 2020
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Alla vet hur det kan kännas både här och där efter grävande, planterande och ogräsrensning”, skriver insändarskribenten.
”Alla vet hur det kan kännas både här och där efter grävande, planterande och ogräsrensning”, skriver insändarskribenten.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Kan det vara så fel att var och en odlar efter egen förmåga. Och att man mår bra och känner en tillfredsställelse i det man gör.

Det står inget i avtalet att Kalmar kommun endast vänder sig till de utan åldersrelaterade krämpor och funktionsvariationer.

Annons

Alla vet hur det kan kännas både här och där efter grävande, planterande och ogräsrensning. Flera av odlingslotterna är stora och på grund av det så varierar man sin odling. Bärbuskar av olika slag, små fruktträd, vindruvor – listan kan göras lång.

Man använder sig av pallkragar för att komma närmare sin odling. Och ve och fasa, några har även sått lite gräs. En liten gräsplätt där man kan sätta ner sig på den lilla "tillåtna" bänken. Bjuda in en granne på kaffe med kaka/paj, gjorda på egenodlade bär och dela odlingstips med varandra.

Det är inget nytt fenomen att saker och ting förändras med tiden. På 50- och 60-talet byggdes flerfamiljhus med matkällare och med kylanläggningar. Där kunde man vinterförvara frukt, rotfrukter och andra grönsaker. Det syltades, saftades och man gjorde inläggningar som allt kunde förvaras i matkällaren. Under 80- och 90-talet togs den här möjligheten bort. I dagens Kalmar med alla nybyggda flerfamiljshus är det väl inte ens vanligt med förråd.

Tillhör man det lilla hushållet, så är det omöjligt att ta hand om skörden om man odlat upp 200 kvadratmeter. Även för en vegeterian skulle det bli mycket att slänga på komposten. I stället tänker man efter före och odlar lite av varje, så där lagom av allt.

Det är nog dags för politikerna att ta sig tid för att reflektera över Kalmar kommuns värdegrund.

”Vi möter dig med respekt och engagemang”

”Vi finns här för dig”

Som Kalmarbo vill man gärna tro på det, att ni finns här för oss också.

Birgitta Johansson

LÄS MER: Tidigare artiklar om odlingslotterna:

Annons
Annons
Annons
Annons