unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Alkoholindustrin missbrukar smuggelstatistiken

I en insändare för en tid sedan gjorde sprit- och vinindustrins lobbyorganisation SVL ett stort nummer av ny statistik om ungas köp av smuggelalkohol.
Foto: Tullverket
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Sprit & Vinleverantörsföreningen begår dock ett grovt fel när de likställer en ökning sedan 2012 av andelen unga som köpt smugglad alkohol med en ökning av smugglingsvolymerna.

Det går inte att dra några slutsatser kring hur mycket smugglad alkohol unga köper utifrån den enkätundersökning SVL hänvisar till. Vad alkoholbranschen skulle ha för intressen i att sprida felaktiga slutsatser är upp till varje individ att bedöma, men glasklart är i alla fall att de har exceptionellt usla belägg för sitt förslag att kapa alkoholskatten.

Chocksänkt alkoholskatt är dessutom en utomordentligt dålig lösning på smuggelproblematiken. Tror man att de 14-åringar som idag betalar för alkohol som köps ut från Systembolaget kommer dricka mer eller mindre alkohol när priset sjunker?

Antar man att sprit- och vinbranschens representanter förstår grundläggande marknadsekonomiska samband uppstår frågan om det kan vara så att deras verkliga prioritering ligger i ökade försäljningssiffror snarare än ungas hälsa och välmående.

Oavsett utvecklingen för smugglad alkohol kan mer göras för att stävja problemet. Det behövs ökade resurser för att bekämpa alkoholsmugglingen. Det behövs också ökade sociala insatser och satsningar på meningsfull fritid åt unga.

Åtminstone en del av kostnaderna lär dessutom tas igen i form av förebyggda alkoholproblem hos både unga och vuxna. Solklart däri är däremot att Sprit & Vinleverantörsföreningen bör lämnas utanför allt som rör ungdomar och alkoholpolitik då de gång på gång visar sig oförmögna att se längre än till sina egna försäljningssiffror.

Johnny Mostacero

Förbundsordförande IOGT-NTO

Läs mer

Så ska jubilerande supporterförening skapa tryck i hemmapremiären

IK Oskarshamn

Så ska jubilerande supporterförening skapa tryck i hemmapremiären

Att driva en supporterförening under en säsong där ståplatspublik inte får existera i arenorna är allt annat än enkelt.

19-åringen räddade poängen - då sågade ”Stocken” det äldre gardet

Handboll

19-åringen räddade poängen - då sågade ”Stocken” det äldre gardet

Evon Mohlin fixade poäng till Amo med matchens sista skott.

Sahlin städade på hotellet: “Men va fan Mona har det gått så illa för dig

Reportage

Sahlin städade på hotellet: “Men va fan Mona har det gått så illa för dig

Förre S-toppen har hittat en ny identitet i Hultsfred.

Rankingraket får inte slappna av: ”Vi kan mycket bättre”

Emmaboda

Rankingraket får inte slappna av: ”Vi kan mycket bättre”

Emmaboda är årets raket i länet vad gäller Svenskt näringslivs ranking av näringslivsklimat. Utgångspunkten var inte bra, men nu har kommunen klättrat 63 platser.

Ung mäklare startar eget – tar storstadskoncept till Nybro

Reportage

Ung mäklare startar eget – tar storstadskoncept till Nybro

”Läskigt att säga upp sig från en fast anställning.”

Turister trotsar corona och vallfärdar till Öland

Öland

Turister trotsar corona och vallfärdar till Öland

Inställd Skördefest hindrar inte folk från att hålla i traditionen att göra ett höstbesök på Öland. Ett stort antal husbilar har redan anlänt.