Viteshot efter högt gasutsläpp

Finnveden Gjutal i Hultsfreds ägare riskerar böter efter att företaget släppt ut för mycket av den starka växthus gasen svavelhexafluorid 2008. Enligt miljö- och byggnadskontoret är gasen 23 900 gånger mer atmosfärpåverkade än koldioxid.
Hultsfred • Publicerad 23 november 2010

Gjutal använder svavelhexafluorid som skyddsgas vid magnesiumgjutning och har tillstånd att använda 850 kilo per år. 2008 hade företaget problem med konvertering till en annan skyddsgas och meddelade redan då miljö- och byggnadskontoret att man sannolikt skulle överträda gränsvärdet.

– Det är inte alls så att Gjutal har försökt mörka utsläppen, säger Maria Vrethammar på miljö- och byggnadskontoret. Man var medveten om problemen och har försökt att begränsa det.

– Det slutgiltiga värdet 1 150 kilo svavelhexafluorid fanns med i miljörapporten för 2008.

Maria Vrethammar berättar att utsläppet bryter mot en EU-förordning och miljö- och byggnadskontoret är skyldigt att rapportera detta till en miljöåklagare.

– Det är troligt att ärendet kommer att ta tid eftersom miljöåklagaren har mycket att göra. Enligt straffskalan kan det bli böter eller fängelse. Böter är nog mest troligt om det blir en fällande dom.

Enligt Naturvårdverkets hemsida var de totala utsläppen av svavelhexafluorid i Sverige 2008 cirka 3,5 ton. Det innebär att Finnveden Gjutal i Hultsfred stod för nästan en tredjedel av detta.

Miljöpåverkan för ett kilo svavelhexafluorid motsvarar 23 900 kilo koldioxid eller 10 000 mil med en bensindriven personbil, enligt miljö- och byggnadskontoret.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.