Vägverket säger nej till deras skyltar

- Kanske är det för att jag kommer från Tyskland, men jag förstår faktiskt inte vad som är problemet, säger Jürgen Wechterowicz som tillsammans med sin fru Cornelia driver Järnforsens Bed and Breakfast.
Hultsfred • Publicerad 26 maj 2003

Paret har ansökt om att få sätta upp skyltar som visar vägen till Järnforsens Bed and Breakfast men fått nej av Vägverket.

Jürgen och Cornelia Wechterowicz hade tidigare ansökt om att få sätta upp skyltar i Målilla, vid Hultarp och vid Lysegöl strax utanför Virserum.

Vägverket avslog begäran och har nu också avslagit ett överklagande från paret. Länsstyrelsen i Kalmar län delar Vägverkets uppfattning i frågan.

För långt ifrån

Vägverket motiverar avslaget med att de platser där paret ville ha skyltarna ligger för långt ifrån Järnforsens Bed and Breakfast och länsstyrelsen bedömer att någon skyltning inte behövs av trafiksäkerhetsskäl och inte heller eftersom rörelsen ligger intill väg 127 i Järnforsen.

- Det hjälper ju inte om man gör fina broschyrer och marknadsför sig på alla sätt om ingen hittar till Järnforsen och vi behöver inte sätta upp skyltarna här

i Järnforsen, om turisterna är

i Järnforsen så hittar de oss, säger Jürgen Wechterowicz och får medhåll av sin fru Cornelia.

Svårt att hitta

Paret berättar att man under den tid man bedrivit verksamheten ofta fått kommentarer från gäster som tyckt att det varit svårt att hitta.

- Om man kommer från Tyskland, Danmark eller Holland så vet man inte var Järnforsen ligger och Järnforsen finns inte på många vägskyltar, säger Jürgen Wechterowicz.

Han säger också att de skulle kunna förstå problemen med att sätta upp en skylt om det var Vägverket som stod för kostnaden men Jürgen och Cornelia Wechterowicz skulle själva ha betalt runt 6 000 kronor per skylt.

Viktigt för turister

Paret menar att skyltar på lite olika platser är viktiga för turister som inte bokat boende utan ganska sent på kvällen kommer på att man vill övernatta.

- Det är ju en viktig service att erbjuda turister, det är inte roligt att börja leta efter husrum sent när man är trött och barnen likaså, säger Cornelia Wechterowicz.

Jürgen och Cornelia Wechterowicz tänker inte överklaga beslutet ytterligare en gång trots att det finns möjlighet till det utan löser problemet genom egentillverkade skyltar som man sätter upp på privat mark.

- Man läser och hör nästan varje dag om hur viktigt det är att locka turister till Sverige men då måste man också tänka på mottagandet och hjälpa turisterna som kommer, säger Jürgen Wechterowicz som tycker att den svenska byråkratin är svår att förstå sig på.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.