Tung metall samlas på hög

Ivan Gunnarsson har summerat Hultsfredsfestivalens tunga metall och satt punkt vid 21 000 kilo.
Hultsfred • Publicerad 2 juli 2005

Det är mer än 5 procent av allt metallskrot som kommunens invånare dumpar under ett år.

- Det blev cirka 300 kubikmeter metallskrot från festivalområdet i år, säger Ivan Gunnarsson, chef för Kejsarkullens avfallsanläggnings.

- Viktmässigt är det tio ton mer än förra året. Det var visserligen fler besökare i år än tidigare, men det borde inte skilja så mycket. Kanske har man i ännu högre grad än tidigare gjort sig av med allt och åkt hem.

Tältskelett

Metallberget på soptippen består till övervägande delen av tältskelett och sönderslagna campingstolar. Sedan OT besökte festivalcampingen måndagen efter festivalen har avfallet sorterats.

- De brännbara soporna, cirka 110 ton, har gått med lastbilar till värmeverket i Linköping, säger Ivan Gunnarsson.

Han berättar att det 21 ton tunga metallberget däremot ska omvandlas till något annat än värme.

- I augusti ska alltihop pressas ihop i balar och skickas till en återvinningsanläggning i Halmstad, säger han. Där ska metallerna först sorteras upp, sedan tuggas sönder och slutligen skickas ut till olika metallindustrier för återanvändning.

Synpunkter på slöseriet

- Tidigare har man exporterat mycket till Kina, men nu stannar metallskrotet oftast kvar i Sverige. Jag tycker det är bra att all metall återanvänds, även om man kan ha synpunkter på slöseriet av funktionella saker.

Totalt har personalen på Kejsarkullen vägt in 140 ton avfall i sviterna efter årets Hultsfredsfestival. Det är ungefär lika mycket som förra året, men statistiken ljuger.

- Den faktiska siffran är mycket större, säger Ivan Gunnarsson.

- Projekt Stegen tar hand om massvis med material av olika slag, som sedan säljs begagnat. Det är en vettig affärsidé som också ger pengar tillbaka till kommunens invånare.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.