Annons

Tjejkraft släpper in killarna

Nu är det dags för projekt Tjejkraft i Hultsfred att ta nya tag. Att integrera även killar i verksamheten blir verklighet om statliga medel beviljas för en fortsättning.
Hultsfred • Publicerad 13 januari 2003

Under drygt två års tid har Tjejkraftsprojektet varit i gång och tanken är att det ska fortsätta åtminstone två år till.

Medel har sökts från Allmänna arvsfonden och projektledaren Anna Ståhlgren har även vänt sig till Leaderområdet med en ansökan.

Annons

Leaders arbete handlar i stort om att utveckla området så att det blir attraktivt för ungdomar och detta har Tjejkraft tagit fasta på. Projektet, som i dag omfattar ett 70-tal aktiva fotbollstjejer födda mellan 1986 och 1993, har funnit en arbetsmodell där aktiviteterna så gott som alltid har en hundraprocentig uppslutning.

- Att locka tjejerna till föreningslivet är inga problem. Det kan vara värre att få dem att stanna kvar, menar Anna Ståhlgren och berättar därmed att man fortsättningvis vill satsa lite mer på utbildningar.

Många av de äldre ungdomarna har visat intresse för ledarskap och därför vill projektet starta ledarskapsutbildningar och domarutbildningar framöver.

- Meningen är ju att en stor del av verksamheten ska bygga på ungdomarnas egna ideér och förhoppningen är att det vi i Tjejkraft lägger grunden till kan leda till utbildningar på högre nivå på sikt, säger Anna Ståhlgren.

Projektet avser att fortsätta med det framgångsrika arbetet med de tjejer som redan deltar men vill även öppna dörrarna för killarna.

Under Gothia Cup fungerade killar och tjejer bra tillsammans och under hösten har Tjejkraft provat lite blandade aktiviteter med de båda grupperna tillsammans. Tjejerna har därefter uttryckt en önskan att även killar ska få tillgång till ungdomsprojektet.

Sammanlagt kommer det att röra sig om ett 20-tal killar födda 1984-1987, varav ungefär hälften har invandrarbakgrund.

- De är en resurs vi måste ta till vara på. Vi kan lära mycket av varandra, säger Anna Ståhlgren.

CAMILLA ÄRLESKOG

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons