Tavlor och foton visar Hultsfred då och nu

Hultsfreds hembygdsförening och Galleri Kopparslagaren slår upp portarna för en utställning med akvareller i dag, lördag.
Hultsfred • Publicerad 22 november 2003

En samling om ett 35-tal akvareller med avbildade byggnader och miljöer över främst Hultsfreds gamla centrumkärna visas nu upp för allmänheten efter att Dennies Lundbergs verk testamenterats till hembygdsföreningen på orten.

- Många av de byggnader som Dennies Lundberg avbildat är sedan länge borta ur samhällsbilden. Men här ges ett unikt tillfälle att få en inblick i hur det gamla Hultsfred såg ut, säger Karl-Eric Dunhage från hembygdsföreningen.

Till varje akvarell hör ett nytaget fotografi för att man ska ha en möjlighet att jämföra nu och då. Och på den gamla grammofonen kommer gamla stenkakor att spelas för att ge en känsla av flydda dagar.

Härstammade från Nässjö

Dennies Lundberg härstammade från Nässjö, men flyttade till Hultsfred 1940 och blev sedan trakten trogen. Tidigt fångades hans intresse av fotografering och han dokumenterade under sin livstid såväl stort som smått i centralorten.

Olja och akvarell

Bildintresset resulterade i ett senare skede i att Dennies Lundberg, som kunde titulera sig körskollärare, musiker, segelflygare, fotograf med mera, så småningom också började måla.

- Han amatörmålade i såväl olja som akvarell. Det här var en allsidig kille med en konstnärlig ådra och det känns fint att kunna visa upp hans alster nu när vi fått dem i vår ägo, säger George Karlsson i hembygdsföreningen.

Utställningen, som pågår hela helgen, visar även flera av

de gamla fotografier Dennies Lundberg tog under sin levnadstid.

- Dessutom har vi gamla presslägg med arkiverade tidningar från just de båda aktuella dagarna utställningen pågår. Från 1943, med tioårsintervaller fram till 1993, vilket ger besökarna möjlighet att ta del av inte alldeles purfärska nyheter, säger Karl-Eric Dunhage.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.