Swedspans vd slutar efter 30 år

Bengt Karlsson slutar sitt arbete som vd för Swedspan i Hultsfred efter över 30 år i företaget
Hultsfred • Publicerad 4 november 2003

Från och med 1 mars 2004, flyttar han skrivbordet till Ängelholm, och koncernens huvudkontor, för att helt koncentrera sig på sitt arbete som affärsområdeschef för BA Wood Panels inom Swedwood International AB.

- Jag är 63 år nu och efter att ha suttit på två stolar, känns det som jag måste göra ett vägval, säger han. Detta är egentligen ingenting som kommer plötsligt, jag har planerat detta i flera år. Men först ville jag dra mitt strå till stacken i byggandet av den nya linjen. Utan den kanske jag hade slutat tidigare.

Vd sedan 1992

Bengt Karlsson understryker att det är med vemod han lämnar Hultsfred i mars 2004.

- Jag var med från början när fabriken byggdes 1972, då som försäljningschef hos Södra Skogsägarna, säger han. Jag fick tjänsten som vd 1992 och under alla dessa år har jag träffat många fantastiska människor. Samarbetet med personalen har alltid varit bra i Hultsfred och det är framförallt dem jag kommer att sakna.

Även om Bengt Karlsson gläds åt den nya spånskivelinjen i Hultsfredsfabriken, erkänner han att allt inte är perfekt.

- Alla problem är inte lösta. Vedråvarans priser och den osunda konkurrensen är fortfarande ett aber för svenska spånskiveindustri.

Ny vd har jobbat i Tyskland

Swedspan hade riksdagens näringsutskott på besök förra veckan, men utan några konkreta besked.

- Som vanligt säger man sig ha förståelse för vår branschs problem, men det har man å andra sidan sagt i flera år, säger Bengt Karlsson.

Till ny vd för Swedspan AB har utsetts Per Berggren. Han har civilingenjörsutbildning och har arbetat sedan 1993 inom IKEA och Swedwood. Han är sedan 2001 vd för möbeltillverkaren Swedwood Gardelegen, Tyskland.

- Fabriken tillverkar den berömda bokhyllan Billy, upplyser Bengt Karlsson.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.