Stororder till lokalt företag

Virserumsföretaget Modig Machine Tool har fått en order på 109 miljoner kronor från flygplanstillverkaren Boeing.
Hultsfred • Publicerad 6 juli 2012
Percy Modig.
Percy Modig.Foto: 

Ordern gäller en ny och avancerad femaxlad bearbetningsmaskin som ska användas för behandling av böjda aluminiumprofiler i flygplanskroppen på Boeingplan av typen 737.

Ordern är efterlängtad och är något som företaget länge jobbat för att få.

– Vi har haft våra aningar men man vet aldrig med säkerhet förrän pappret ligger på bordet, så det var en oerhört glad överraskning, säger Percy Modig, vd på Modig Machine Tool AB.

Det positiva beskedet är en följd av Boeings utvecklingsplan att öka sin produktion av 35 flygplan i månaden till 42 stycken. En utveckling som Virserumsföretaget är med och gör möjlig.

– Vi är stolta över att vara ett sådant litet företag mitt ute i skogen och lyckas få den här ordern.

Nu kommer det därmed vara full rulle på företaget och redan på onsdagen kontaktades konsulter för att starta upp arbetet som inledningsvis innebär att rita och konstruera maskinen.

– Därefter kommer vi att behöva mycket mer folk inne i produktion när det ska monteras ihop, säger Percy Modig och säger att det är sex maskiner som ska produceras varav en kräver ungefär fem månader att färdigställa.

Nyanställningar säger Percy Modig kan komma att bli aktuella och även flera av deras underleverantörer i Sverige finns lokalt kommer få mer att göra.

Det är Boeings största underleverantör Spirit Aerosystem i Kansas, USA som är beställaren vilken i november nästa år beräknas komma och godkänna den första maskinen.

– Hos oss kommer lamporna lysa dygnet runt framöver. Men det är sådant här man drömmer om och har jobbat för, säger Percy Modig som vet att det kan bli fler ordrar i framtiden.

– Det skulle kunna explodera med jobb.

Karolina Ekström
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.