Stark kritik mot margarin

- Ur konsumentsynpunkt är den här produkten närmast att betrakta som lurendrejeri, ja snudd på bedrägeri, säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges konsumenter i samverkan, om magarinet Becel Pro.Activ.
Hultsfred • Publicerad 26 maj 2003

- Den här produkten, margarinet Becel Pro.Activ, marknadsförs hårt som hälsosam men våra tester har visat höga halter av PAH, polyaromatiska kolväten, som är cancerogena, säger Bengt Ingerstam.

Tio gånger för mycket

För en vecka sedan gick Sveriges konsumenter i samverkan ut med laboratorietester som visade att margarinet Becel Pro.Activ innehöll tio gånger vad gränsvärdet för PAH är och dubbelt så mycket av de speciellt farliga PAH-ämnena som gränsvärdet tillåter.

- När man hittade PAH i olivolja, som är en nyttig produkt, togs den omedelbart bort ur butikshyllorna. Men med det här margarinet har inget hänt, Livsmedelsverket säger att tillverkaren ska göra egna tester och Livsmedelsverket likaså, säger Bengt Ingerstam.

Extra upprörd

Han är extra upprörd över att margarinet marknadsförs med hälsoargument och kostar 130 kronor kilot eftersom man tillsatt kolesterolmedicin.

- Kolesterol är en myt som margarinindustrin levt på i många år, man ändrar sina kolesterolvärden bäst genom motion, säger Bengt Ingerstam som också funderar på varför man just ska tillsätta sådan medicin i margarin.

- Tillverkarna bluffar, de tillsätter något hälsofrämjande ämne med tveksam effekt och tar svinaktigt betalt, det är en allmän trend inom livsmedelsindustrin just nu, säger Bengt Ingerstam.

Han säger att hälsoargumentet gärna används av tillverkare och berättar att många i veckan sagt till honom om Becel Pro.Activ:

- Va, men det äter ju jag för det är nyttigt.

Han berättar att man granskat margarin i 15 år och för några år sedan lyckades man få bort härdade fetter tack vare konsumentopinionen.

Med och påverkar

Bengt Ingerstam tycker över huvud taget att det är viktigt att konsumenterna är med och påverkar.

- Genom att organisera oss kan vi det, annars är det svårt, säger han.

Bengt Ingerstam berättar att det som 1985 började som en liten konsumentgrupp i Hultsfred i dag har vuxit till en viktig organisation, representerad såväl på riksplanet som i EU.

- Det blir mer och mer att ha koll på hela tiden men det börjar ge resultat, säger Bengt Ingerstam som för egen del börjar fundera på att trappa ner.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.