Sänkt fart på utsatta ställen

Den högsta tillåtna hastigheten blir sannolikt 30 kilometer i timmen i många områden i alla kommunens tätorter nästa år.
Hultsfred • Publicerad 2 november 2010

Ett trafikkonsultföretag genomför en utredning på, temat "Rätt fart i staden", med målsättning att ta ett helhetsgrepp på trafiken i Hultsfreds kommun. Det är ett omfattande arbete där varje gata klassas ur trafiksäkerhetssynpunkt.

Utredningen genomförs med utgångspunkt från de riktlinjer som Trafikverket och Sverige kommuner och landsting tagit fram tillsammans.

– Vi får mycket skrivelser om att hastigheten ska sänkas till 30 på utsatta ställen, säger Staffan Svensson på kommunens tekniska kontor. Och just 30 kommer säkert att bli mycket vanligare inom tätbebyggt område än vad det är idag.

Staffan Svensson påpekar att schablonhastigheten 50 inom tättbebyggda områden till och med kan vara på väg att spela ut sin roll.

– I tätorterna rekommenderas numera 30, 40 eller 60, beroende trafiksituationen, säger han. Möjligheterna och flexibiliteten har ökat sedan det 2008 blev tillåtet att skylta hastigheten i steg om tio.

– En översyn i tätorterna är det sista steget i förändringen som startade på de stora vägarna.

Stfann Svensson tror att konsulternas utredning om trafiken i Hultsfreds kommun, ska vara klar i december. Dokumentet ska sedan läggas på politikernas bord.

– Kommunstyrelsen fattar i egenskap av att vara trafiknämnd, de avgörande besluten.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.