1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Samverkande grannar kan underlätta för äldre

Trygghetsstrategen Linus Ivarsson vill aktivera grupperna som har grannsamverkan i en ny roll. Han hoppas att man kan bidra till att göra vardagen enklare för äldre som riskerar att isoleras.
Linus Ivarsson vill bredda projektet grannsamverkans uppgifter i dessa svåra tider.
Foto: Tommy Nilsson

Sedan ett par veckor tillbaka finns en nationell rekommendation för personer över 70 år att inte gå ut i onödan.

– Detta gör att äldre kan bli oroliga och känna otrygghet, säger Linus Ivarsson.

– Den svåra situationen gör att man kanske inte ”får” träffa familj, barn och barnbarn och att vanliga vardagsaktiviteter ställs. Då kanske frågor uppstår kring hur man ska kunna få mat på bordet, och vem som vet om att man mår bra. Det finns säkert många andra funderingar hos äldre som sitter ensamma.

Linus Ivarsson har skickat ut information till dryga 60-talet kontaktpersoner inom de olika grannsamverkansområdena i kommunens olika tätorter. Han räknar med att informationen förs vidare till de deltagande hushållen, vilket innebär att 100-tals personer skulle kunna engagera sig.

– Man kan till exempel ringa, skicka sms eller ringa på dörren och fråga hur grannen mår. Man kan erbjuda sig att gå och handla i matbutiken eller kan behöver personen hjälp att hämta ut medicin på apoteket, hämta paket eller låna böcker på biblioteket.

Linus Ivarsson påpekar att alla äldre inte är oroliga men att alla vinner på att skydda de mest utsatta grupperna.

– Det är dock viktigt att inte utsätta den vi ska hjälpa för smitta. Om man själv har symptom, även milda, ska man stanna hemma. Även om man är fullt frisk, bör man hålla ett avstånd. Sköt diskussionen på trappan och lämna saker utanför dörren.