S-kritik mot "kuppartad" nedläggning

- Man får intrycket att beslutet om nedläggning av kultur- och fritidsnämnden var lite kuppartat, säger Lars Rundgren (s), som i ett brev till kommunalrådet Bo Bergman är kritisk till hur beslutet togs.
Hultsfred • Publicerad 10 november 2003

I ett brev till kommunalrådet Bo Bergman är Lars Rundgren, som är förste vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, kritisk till hur beslutet togs.

"Eftersom beslutsprocessen inte involverat vare sig fullmäktigegrupp eller den berörda nämnden utgår jag från att du Bosse haft dåligt om tid för dialog i frågan" skriver Lars Rundgren i sitt brev. Lars Rundgren antyder också i sitt brev att Bo Bergman blivit överkörd av de borgerliga i frågan.

"Vice kommunalrådet från centerpartiet verkar å andra sidan haft gott om tid att förbereda sin attack mot kultur- och fritid medan du hade semester under budgetprocessen."

- De borgerliga verkar ha legat före, säger Lars Rundgren i en kommentar till sitt brev.

Bo Bergman förnekar kupp

Bo Bergman ger Lars Rundgren rätt i att beslutet togs hastigt, men förnekar att det skulle rört sig om någon kupp med eller av de borgerliga.

- Det uttalandet får stå för honom, säger Bo Bergman.

Bo Bergman säger att en motion om att lägga ned kultur- och fritidsnämnden kom redan under förra mandatperioden och diskussioner har sedan dess förts.

- Ibland är man tvungen att ta snabba beslut i en mindre krets, säger han.

Bo Bergman säger också att tanken bakom nedläggningen är att rädda verksamheterna och då kan det krävas strukturella förändringar som att en nämnd får gå.

"Vi måste förändra"

- Vi måste förändra och med en förändrad inriktning med mer föreningsansvar för idrottsanläggningar och liknande blir också behovet av en kultur- och fritidsnämnd mindre, säger Bo Bergman.

Han säger också att kultur- och fritidsnämndens verksamhet inte är lagstyrd och det är därför lättare att hitta alternativa former för att driva verksamheten.

- Redan under förra mandatperioden fanns en motion från s-kvinnorna om att Hagadal skulle drivas som personalkooperativ och beslutet om kultur- och fritidsnämnden följer de diskussioner som förs, säger han och avslutar:

- Inriktningen är att den som passar bäst ska driva verksamheten, på så sätt kan vi minimera administration och styrning.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.