Rattfull jägare får inte tillbaka vapenlicens

En 65-årig jägare i Hultsfred får klara sig utan vapen i fortsättningen. Mannen dömdes för grovt rattfylleri, fick sin vapenlicens indragen och domstolen gav ingen sympati.
Hultsfred • Publicerad 10 januari 2013

Rattfylleriet avslöjades av en polispatrull i Kalmar i slutet av juni 2011 och analyser visade att han körde bil med 1,32 promille alkohol i blodet. Ett halvår innan dess var mannen även så berusad att polisen fick ta hand om honom. Detta hände igen två månader efter att han stoppats i Kalmar. Mannen dömdes till skyddstillsyn och 40 timmars samhällstjänst. När 65-åringens vapen beslagtogs upptäckte man att mannen även hade ammunition som han saknade licens för?men åklagarkammaren beslutade att inte väcka åtal för detta.

65-åringen accepterade dock inte att vara utan sina vapen. Han överklagade beslutet till förvaltnings­rätten i Växjö där han påpekade att jakten har en avgörande betydelse för hans psykiska och fysiska hälsa. I överklagandet påpekar han att han numera slutat dricka och att hans liv fick en vändpunkt i samband med rattfylleridomen vilket han anses vara bevisat med ett positivt utlåtande från frivården.

Men 65-åringens försvarstal gav inte önskad effekt. Förvaltningsrätten avslog överklagandet och motiverar detta med samma åsikter som polismyndighetens. Man menar att ett rattfylleri måste ha skett under extraordinära omständigheter, och kunna antas ha varit en engångs­företeelse, för att en person ska kunna få tillbaka sin vapenlicens. Med mannens övriga alkoholhistorik ansåg rätten att så inte var fallet.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.