Politikerna kan dubbla sina löner

De borgerliga toppolitikerna i de tre tunga nämnderna och kommunfullmäktige kan komma att dubbla sina löner från årsskiftet.
Hultsfred • Publicerad 27 oktober 2010

Det finns i dagsläget inget skriftligt förslag men årsarvodeshöjningar på olika nivåer har diskuterats blocköverskridande. Och enligt Kristdemokraternas Åke Nilsson finns det goda skäl till att se över lönerna för presidieposterna i socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden och miljö- och byggnadsnämnden.

– Vi ligger mycket dåligt till om jämför med resten av länets toppolitiker, säger han. Även om en fördubbling av lönerna bara är ett av flera räkneexempel, är en höjning rimlig. Dels med tanke på att locka nya politiker men också för att kompensera för arbetsbördan och förvärsinkomstbortfall.

– En ordförande i till exempel socialnämnden, måste lägga ner mycket tid på sitt uppdrag och måste därför avsätta tid och kanske ta ledigt från sitt ordinarie jobb.

Åke Nilsson påpekar att justeringarna borde vara klar vid årsskiftet och att arvodesöversynen egentligen borde ha varit klar för länge sedan.

– För två sedan slog en utredning fast att arvodena inte skulle höjas. Men man fick bakläxa och fick i uppgift att komma med ett nytt förslag. Detta har inte hänt och kanske tyckte vänstermajoriteten att det var obekvämt att höja politikerlönerna ett valår. Men det vill jag inte spekulera vidare i.

Kommunalrådet Kira Berg (S) berättar att både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet sagt definitivt nej till fördubblade arvoden för nämndpresidierna.

– Vi frös politikerlönerna inför 2010 för att föregå med gott exempel, säger hon. I och med att vi var tvungna att skära ner så mycket på vår verksamhet kändes det fel.

– Nu vill man dubbla lönerna vilket gör det ännu osmakligare. Vi står ju inför stora nedskärningar även 2011. Vi tycker att arvodena borde höjas med samma nivå som övriga löner inom den kommunala organisationen.

Per-Inge Pettersson (C), socialnämndens ordförande, 98 000 kronor (49 000 kronor).

Pär Edgren (M), barn- och utbildningsnämndens ordförande 98 000 kronor (49 000 kronor).

Lennart Davidsson (Kd), miljö- och byggnadsnämndens ordförande, 58 800 kronor (29 400 kronor)

Susanne Sjöblom, kommunfullmäktiges ordförande, 32 000 kronor (16 000 kronor)

Förste vice ordförande, en borgerlig politiker, tjänar en tiondel av ordförandens summa. Andre vice ordförande, en socialdemokrat eller vänsterpartist, tjänar hälften.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.