Politiker vill starta torvbrytning

Fullmäktigeledamoten Göran Berglund vill se en utredning som summerar möjligheterna till torvbrytning i Hultsfreds kommun.
Hultsfred • Publicerad 30 januari 2013
En torvtäkt kan bli verklighet i Hultsfred.Foto: SMP
En torvtäkt kan bli verklighet i Hultsfred.Foto: SMPFoto: 

Enligt den politiske vilden kan en torvtäkt skapa nya jobb samtidigt som han menar att materialet är underskattat som energikälla.

– Bland annat har Neovas vd uttalat sig om att torv är litet av framtidens energislag, säger Göran Berglund. I dag utnyttjas bara en tusendel av Sveriges torvmarker.

Han ser torven som ett bra komplement till flis-, spån- och pelletseldning, inte minst av konkurrensskäl.

– I dag köps huvudsakligen flis och spån in till värmeverket i Hultsfred. I vissa sammanhang har det pratats om att detta har en negativ påverkan på spånskivefabriken.

I en politisk motion uppmanar han kommunstyrelsen att i ett första steg starta en inventering som kan avslöja vilka områden som är intressanta för torvbrytning.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.