Polisen kände till nynazist-attacken

Polisen visste om att nazister skulle "besöka" det socialistiska möte under vilket flera människor överfölls och misshandlades på söndagskvällen.
Hultsfred • Publicerad 14 mars 2006

Informationen lämnades av Socialistiska partiets talesman Tom Holmqvist till polisen.

­ Vi hörde att Socialistiska partiet skulle få besök, säger Ulf Karlsson, polisens informationssekreterare i länet. Antingen den här söndagen eller nästa. Men eftersom det inte fanns något uttalat hot, valde vi att inte bevaka lokalen från början. Vi får in massor av sådana här uppgifter och därför måste vi göra värderingar.

Obefogad kritik

I samma veva har polisen också fått kritik för att man, när larmet väl kom, inte var på plats tillräckligt fort.

­ Socialistiska partiet säger att det tog tio minuter, men det stämmer inte alls, säger Ulf Karlsson. Jag kan läsa av våra egna noteringar i datorn och dessa visar att det tog tre minuter och 16 sekunder från larmet gick tills vi var på plats.

Inga allvarliga skador

Det var under söndagen som ett tiotal maskerade nazister stormade in i ABF:s möteslokal i Vimmerby.

Med tillhyggen och knytnävar gav man sig på studiecirkeldeltagarna från Socialistiska partiet. Attacken slutade med att nazisterna försvann och tre mötesdeltagare fick föras till sjukhus.

­ Som tur skadades de inte så allvarligt, säger Ulf Karlsson.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.