- Personalen bor som luffare

Hultsfreds ambulanspersonal bor på kontoret i väntan på att landstinget ska bestämma sig. - De bor som luffare, säger räddningschefen Torbjörn Rosenius
Hultsfred • Publicerad 3 januari 2002

Den 16 januari ska kommunen och landstinget sätta sig ned och diskutera framtiden för ambulanspersonalen i Hultsfred.

I december gjorde landstinget en kovändning som innebar att man plötsligt underkände det avtal med kommunen man tidigare varit med och arbetat fram. Landstinget ansåg att man inte har råd.

Får sova i kontorsutrymmen

Enligt en plan, utarbetad på tekniska kontoret i Hultsfred, skulle två nya övernattningsrum byggas på räddningstjänstens lokalers tak för drygt 900 000 kronor.

Det skulle ge ambulanspersonalen en dräglig övernattningsstandard vid övergången till den nya 90-sekundersregeln vid årsskiftet.

Nu har regeln trätt i kraft och ambulanspersonalens sex personer tillbringar sina nätter i två kontorsutrymmen på vardera cirka fem kvadratmeter, mitt uppe i räddningstjänstens korridor.

Det är räddningstjänsten som tillfälligt upplåter de små övernattningslokalerna, där ambulanspersonalen dessutom får trängas med skrivbord och förvaringsskåp.

"Det är ett hån"

- De bor som luffare, säger räddningschefen Torbjörn Rosenius. Det är ett hån mot Hultsfreds kommun att ambulanspersonalen behandlas på det här viset.

Torbjörn Rosenius berättar att enligt normerna för övernattningsrum ska varje rum ha tillgång till egen dusch, egen toalett och sängbord.

- Det är en minimistandard i och med att både kvinnor och män jobbar inom yrket, säger han.

Som situationen ser ut i dag tvingas ambulanspersonalen att använda räddningstjänstens dusch och toalett, med risk för köbildning, samtidigt som man på vägen dit måste passera en lång korridor och göra sina morgonbehov mitt i räddningstjänstens verksamhet.

- Landstingets ambivalens kan skrämma bort personalen, säger han. Om vi såg ett slutdatum för de nuvarande förhållandena vore det kanske lättare när ytterligare en eller två förare ska rekryteras.

Inte optimistisk

Torbjörn Rosenius ställer nu sina förhoppningar till att kommunledningen ska pressa fram en acceptabel lösning vid mötet med landstinget 16 januari.

Men han är inte optimistisk.

- Tyvärr tror jag inte landstinget har någon positiv inställning till Hultsfreds kommuns ambulansverksamhet, säger han.

- Det verkar som om man hela tiden försöker hitta ursäkter att dra ned på verksamheten. Det verkar vara en långsiktig strategi. Situationen är otäck.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.