Översvämningar bakom rekordår

Översvämningarna i somras gjorde räddningstjänstens 2012 till ett rekordår. På några få dagar fick man motta nästan 100 larm från människor i nöd.
Hultsfred • Publicerad 2 januari 2013
Tre unga var nära att omkomma när deras bil fattade eld.
Tre unga var nära att omkomma när deras bil fattade eld.Foto: Privat
Foto: Tommy Nilsson
Andreas Enberg summerar ett rekordår.
Andreas Enberg summerar ett rekordår.Foto: Tommy Nilsson
Foto: Tommy Nilsson
Räddningstjänsten kämpade i 1 600 timmar med vattenmassorna.
Räddningstjänsten kämpade i 1 600 timmar med vattenmassorna.Foto: Karolina Ekström

Räddningsledaren Andreas Enberg summerar sitt första verksamhetsår som befäl som ett hektiskt.

– 343 larm på ett år är nytt rekord i vår kommun, säger han. Det är nästan 100 flera än normalt. Jag hamnade själv i hetluften med vattnet när jag fick hoppa in extra i semestertider.

– Det blev inte många timmars sömn de dygn vi jobbade som intensivast med översvämningsproblemen. Totalt gjorde vi över 1 400 arbetstimmar.

I samband med översvämningarna, och inte minst i efterhand, har skötseln av de kontroversiella luckorna vid det före detta pappersbruket i Silverdalen hamnat i fokus.

– Men man kan inte skylla allt på luckorna, säger Andreas Enberg. Det kom 160-200 millimeter, beroende på ort. Den lokala fördelningen varierade oerhört. Inte ens SMHI hade riktigt koll på hur mycket regn det kommit lokalt eftersom man inte har mätstationer överallt.

En annan sak som sticker ut 2012 är att antalet larmade trafikolyckor ökade med flera tiotals procent; från 29 stycken 2011 till 42.

– Vi klarade i alla fall undan dödsolyckor vilket också gäller bränder med dödsoffer, säger han. Den värsta trafikolyckan var när ungdomar kraschade mot ett träd och bilen började brinna utanför Mörlunda. Den otäckaste branden var i Hultarp men där lyckades en anhörig få ut den äldre kvinnan som var i fara.

Branden i Hultarp var bara en av 56 under rubriken brand i byggnad 2012 vilket gör även detta till ett rekord hittills under 2000-talet.

– Det var också flera större bränder i företag, säger han. Till exempel Konsum i Målilla, Gjutal och Swedspan. Samtidigt var antalet skogsbränder det minsta vi sett de senaste tolv åren.

Andreas Enberg berättar att antalet automatlarm också fortsätter att minska. 2010 startades över 100 och 2012 är siffran ner på 85.

– Detta trots att antalet installerade larm blivit flera. Kanske har det haft effekt att vi debiterar 4 000 kronor för varje larm som anses onödigt.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.