Nobel firades med fjärilar i magen och juice i glasen

En förrätt bestående av räksnittar följdes av kycklingfilé med potatisgratäng och sallad. Måltiden avrundades med glass à la Nobel.
Hultsfred • Publicerad 10 december 2005

När det vankades Nobelfest för eleverna vid Järnforsens skola var det festligt värre i Emågårdens stora sal där såväl middag som prisutdelning och dans pågick under fredagen.

- De tar det här på fullaste allvar. De lever sig verkligen in

i den här Nobelmiddagen, säger rektor Harriet Liiv. Vi anordnar den här festen vart tredje år så att alla våra elever i Järnforsen hinner uppleva en riktig fest på både låg- och mellanstadiet.

58 elever var uppklädda i kavaj med slips eller fluga eller i tjusiga långklänningar och vackra håruppsättningar. Med lite fjärilar i magen togs de emot av årets värdar, Johanna Möller, Louise Uebel, Caroline Weiland och Carl Christiansen som såg till att alla fick en välkomstdrink med apelsinjuice innan de leddes till sina bord.

Vikta servetter - Vi var här tidigt i morse och ordnade med bordsplaceringar, par och servettvikning, säger värdinnan Johanna Möller.

Skolans personal och de daglediga som är extraresurser på Järnforsens skola hade fullt upp i köksregionerna och när det var dags för maten att komma på bordet fick de snabbt iträda sig rollen som serveringspersonal med skyddande förkläden.

Fredagens Nobelfestligheter

i Järnforsen arrangerades för tredje gången och man förlägger alltid den stora festen i anslutning till den riktiga Nobelfesten. Och precis som i verkligheten, där flera pristagare uppmärksammas, var det så när Järnforsens skola hade fest.

Fyra "nobelpris" - Vi har pristagare i fyra kategorier här hos oss. Till bästa kamrat utnämns Ida Svensson, litteraturpriset går till Louise Uebel och Henrik Ekström får pris för bästa tekniska uppfinning. Sedan har vi även pris till den klass som varit mest fysisk, alltså rört på sig mest och det är vår andraklass, säger Harriet Liiv.

Eleverna i Järnforsen har fått en hel del förberedelser innan det var dags för den stora festen i Emågården.

- Yvonne Åremalm från biblioteket har varit på skolan och berättat om Selma Lagerlöf som varit litteraturpristagare. Madeleine Olausson, som är kemist, har gjort expriment och Birgitta Hartwig har visat eleverna vett och etikett under en finare middag, säger Harriet Liiv.

- Visst är det skoj att få vara med om allt det här, men det känns lite konstigt med slips och kavaj. Det är nog inte riktigt min grej, säger Carl Christiansen en aning obekväm i sina tjusiga kläder dagen till ära.

Camilla Ärleskog
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.