Naturvetare gör enkät om avfall

Gymnasieeleven Kajsa Lagergren är intresserad av hur 500 privatpersoner vill att den framtida avfallshanteringen ska se ut.
Hultsfred • Publicerad 24 januari 2013
ÖSK:s Elin Svensson och naturvetaren Kajsa Lagergren gör en gemensam insats för framtidens avfallshantering.Foto: Tommy Nilsson
ÖSK:s Elin Svensson och naturvetaren Kajsa Lagergren gör en gemensam insats för framtidens avfallshantering.Foto: Tommy NilssonFoto: Tommy Nilsson

I samarbete med tekniska förbundet ÖSK har hon valt att jobba med avfallshanteringen som sitt projektarbete.

– Jag pluggar på naturprogrammet och tycker att det är intressant med miljö­frågor i samhället, säger Kajsa Lagergren.

– Jag är också med i gymnasiets miljöråd och försöker engagera mig på olika sätt.

500 slumpmässigt utvalda invånare i Hultsfred och Högsby kommun får Kajsa Lagergrens utarbetade enkät i brevlådorna endera dagen. Enkäten innehåller 23 frågor om dagens och framtidens avfallssystem.

– De utvalda kan svara på internet också på ÖSK:s hemsida, säger Kajsa Lagergren. Det är viktigt att så många som möjligt, helst över 60 procent, svarar på enkäten för att jag ska kunna göra en utvärdering och jämföra med andra kommuner.

– Jag har försökt göra frågorna så enkla och lätt- begripliga som möjligt. Det tar inte många minuter att svara men varje insats är viktig.

ÖSK:s Elin Svensson berättar att enkäten är ett led i tekniska förbundets arbete med att ta fram en ny gemensam avfallsplan för de båda kommunerna.

– Till exempel tittar vi på hur vi ska kunna inför en mera omfattande källsortering, säger hon. Matavfall är ett exempel. Vissa kommuner hämtar även papper, kartonger, plast och metall vid hemmen.

– ÖSK ska fatta ett inriktningsbeslut senare i år.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.