Näringslivet gynnas när kommunen satsar

Även om socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden drabbas av stora besparingar, planerar kommunledningen att satsa nära 13 miljoner kronor för att gynna näringslivet
Hultsfred • Publicerad 11 november 2003

Detta har man tidigare fått kritik för av bland andra revisorerna som ansåg att kommunen satsar för mycket pengar på näringslivsbefrämjande åtgärder i relation till den i övrigt usla ekonomin.

Per-Inge Pettersson (c), kommunstyrelsens vice ordföranden, understryker att det är en svår balansgång.

- Vi måste våga gasa också för att inte tappa mark helt och hållet, men samtidigt vara beredda att effektivisera genom att till exempel banta administration, säger han,

Flygplatsen största posten

Den enskilt största posten bland de näringslivsbefrämjande åtgärderna är flygplatsen vilken enligt 2004 års budgetram beräknas kosta 3,27 miljoner kronor.

- Flyget är under luppen, säger Per-Inge Pettersson. Dess framtid avgörs av om staten vill betala mera bidrag och om passagerarantalet ökar 2004. Kostnaden för investeringen av nya ljus till landningsbanan kan också bli en av de avgörande faktorerna.

Tvåa på listan över satsningar kommer Hultsfreds Näringslivscentrum som planeras få cirka 2,2 miljoner kronor, där näringslivschefen Björn Wimelius lön, 640 000 kronor, är den enskilt dyraste posten och där man minskar medfinasieringen i EU-projekt till 580 000 kronor. Exempel på andra näringslivsbefrämjande åtgärder uttryckt i kronor:

Högskolecentrum: 1,7 miljoner kronor.

Stöd till det kommunala industribolaget Hkiab: 1,3 miljoner kronor.

Reducerad hyra för Hotell Hulingen: 1,1 miljoner kronor.

Reducerad hyra för Hotell Dacke: 282 000 kronor.

Förlustgaranti för Rock City; 200 000 kronor.

Göran Ehns turismutveckling: 190 000 kronor.

Sponsring Målilla motorklubb: 127 000 kronor.

Sponsring Hultsfredsfestivalen: 110 000 kronor.

Student- och inflyttarservice; 100 000 kronor.

EU -projekt kostar 1,5 miljoner

Kommunstyrelsen har också sedan tidigare bundit upp sig för att stödja flera EU-projekt vilket totalt kostar cirka 1,5 miljoner kronor, Leaderprojekt inom Astrid Lindgrens hembygd får 520 000 kronor, Målfabriken i Målilla 419 000 kronor och utveckling av Rock City 400 000 kronor.

Aluminiumriket, 15 000 kronor, är den minsta utgiften bland EU-projekten.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.