Minister på väg till översvämmade områdena

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) är på väg att besöka de översvämningsdrabbade områdena i Småland, rapporterar SVT Smålandsnytt.
Hultsfred • Publicerad 11 juli 2012

Det ostadiga vädret med regn och regnskurar fortsätter i hela landet. Ett regnområde tar sig nu in över sydvästra delen av Skåne och kommer att röra sig norrut över Götaland, förmodligen över det översvämningsdrabbade området i östra Småland.

- Det ser ut att ta en bana mot Kalmar och östra delen av Jönköpings län och har inslag av åska, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Det är svårt att säga var de största regnmängderna kommer att falla men på sina ställen kan det bli mellan 10 och 15 millimeter.

Ett annat regnområde ligger för närvarande längre norrut och sträcker sig från Värmland, södra Dalarna mot Uppland och Gävleborgs län. Det förskjuts långsamt norrut och där är det lite mer ihållande regn.

- Men regnområdet kommer att försvagas framför allt under eftermiddagen och kvällen, säger Lovisa Andersson.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) är på väg att besöka de översvämningsdrabbade områdena i Småland, rapporterar SVT Smålandsnytt.

Ministern säger till SVT att hon vill få en bild av vad som hänt och följa Trafikverkets arbete med att säkra vägar och järnvägar. Hon poängterar att hon inte har med sig några löften om ytterligare insatser. Besöket planeras pågå några timmar under onsdagseftermiddagen.

I går kväll var läget fortfarande allvarligt i Dalarna och det fanns risk för att dammarna vid Sunnansjö skulle brista. Vid 9-tiden har det lugnat ner sig i området kring Nyhammar och Sunnansjö i Dalarna och räddningstjänsten tror inte att situationen blir värre.

- Det är mycket vatten på väg mot Sunnansjö, men att evakuera byn är inte aktuellt. Just nu är det inte värre än en vanlig vårflod, säger Per Sundström vid räddningstjänsten i Ludvika, som blivit nedringt sedan uppgifter cirkulerat om en eventuell evakuering.

Vattnet i sjön Hulingen steg fortfarande under onsdagsmorgonen, men det hade slutat regna och invallningarna bevakades av hemvärnet. De båda reningsverken i Hultsfred och Målilla var invallade och bedömdes som säkra.

- Det börjar se ljust ut och vi tror att vi ska klara av det här med den vallning vi har - om det inte börjar regna igen förstås, sade Torbjörn Rosenius, insatsledare vid räddningstjänsten i Hultsfred till TT tidigt på morgonen.

Vattnet i dammarna i Pauliström, öster om Vetlanda, har sjunkit en aning under natten. I går gick vattnet delvis över dammarna och hotade ett industriområde med ett pappersbruk och ett glasbruk.

- Trycket har minskat och det är relativt lugnt läge, säger Clas Lövgren, inre befäl vid Jönköpings och Höglandets Räddningstjänstförbund, till TT.

Räddningstjänsten har inga insatser planerade under dagen, men håller koll på utvecklingen vid industriområdet med bruken.

- Bruket ligger nästan i vattenfåran. Det är så de gamla industrierna är uppbyggda, och det är det som har varit hotat. Men det är stabilt och under kontroll.

Enligt Clas Lövgren beror vidare insatser på väderleken.

- Fylls det inte på något nytt vatten, då blir det bättre och bättre. Vi följer väderläget med största intresse för det ska ju regna lite mer i eftermiddag.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.