Mera makt åt folket föreslås

Enligt fullmäktigeledamoten Göran Berglund tillhör Hultsfred den kategori kommuner som inte lyssnar tillräckligt på medborgarna.
Hultsfred • Publicerad 27 maj 2014

I en fullmäktigemotion lyfter Göran Berglund fram den numera lagstadgade möjligheten att ta emot medborgarförslag. Han gjorde ett försök redan för tio år sedan men möttes då av ett svalt intresse från kommunledningens sida.

– Vår kommun tillhör nu en minoritet, cirka en fjärdedel av kommuner som inte infört möjligheten att lämna medborgarförslag, säger han. Med tanke på våra många tätorter, är jag övertygad om att detta skulle stärka demokratin ytterligare.

– Genom medborgarförslag tvingas politikerna ta invånarnas förslag på största allvar. Förslagen ska enligt lagen behandlas i stort sett likvärdigt med politiska förslag.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.