Mer regn i översvämmade områden

Det ostadiga vädret fortsätter resten av veckan. I det översvämningsdrabbade området i östra Småland kommer det i dag att bli regnskurar och kanske mellan 5 och 10 millimeter regn, tror SMHI.
Hultsfred • Publicerad 10 juli 2012

- Det blir mer nederbörd längre norrut, säger Stefan Flodin, meteorolog vid SMHI.

Ett lågtryck har kommit in över Halland och västra delarna av Småland. Det går sedan över Jönköpingstrakten och mot Östergötland.

- Allmänt sett finns det också risk för åska, säger Stefan Flodin.

SMHI:s klass 3-varning för extremt höga flöden i sjön Hulingen och Silverån i Småland ligger kvar. Inflödet av vatten till Hulingen är extremt stort och vattennivån i sjön kommer att fortsätta att stiga under dagen. Därför väntas också utflödet från Hulingen bli extremt högt någon gång under dagen, enligt SMHI:s hemsida.

I Sverige finns 18 tätorter med betydande översvämningsrisk, men ingen av räddningstjänsterna i dessa riskområden bedömer att de ensamma kan klara en omfattande översvämning, skriver Svenska Dagbladet.

Orterna pekas ut i en ny rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som kallat till krismöte på måndagen efter skyfallen i Småland.

Karlstad, Uppsala, Lidköping, Göteborg, Kristianstad, Stockholm och Värnamo finns bland de utpekade orterna.

Övriga riskorter som pekas ut i rapporten är Vansbro, Malung, Älvsbyn, Falun, Edsbyn, Örebro, Kungsbacka, Lindesberg, Vännäsby och Haparanda.

MSB:s analys har tillkommit efter ett EU-direktiv. I ett senare skede ska länsstyrelserna utarbeta riskhanteringsplaner för de aktuella orterna. Dessa ska vara klara 2015.

I Hultsfred har räddningstjänsten under natten jobbat med att få det översvämmade vattnet från Silverån att sjunka tillbaka.

- Vi har haft massa pumpar igång som pumpat tillbaka vattnet och vi har också haft bevakning på ån, säger Torbjörn Rosenius som varit räddningsledare under natten.

I går brast en av skyddsvallarna och många boende fick se sina tomter översvämmade, nu har dock läget förbättrats något.

- Vi ser en liten ljusning då vattnet börjar sjunka undan litegrann, men det kommer att ta flera dagar innan vi ser några större resultat, säger Torbjörn Rosenius.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.