Målilla Bandy kan mista inkomstkälla

Moliljans ägare Dan Edlund vill frigöra utrymmet för asylsökande eller få Målilla Bandy att betala marknadsmässig hyra.
Hultsfred • Publicerad 11 januari 2013

Under fredagen ska Målilla Bandys styrelse och Dan Edlund förhandla om framtiden.

Hyreskontraktet, ett femårsavtal som ingick i affären när Moliljan köptes av kommunen, gick ut vid årsskiftet och det finns endast ett muntligt löfte om att få stanna kvar tills september.

– Utan att överdriva kan man säga att vi har subventionerat Målilla Bandys verksamhet sedan vi tog över Moliljan, säger Dan Edlund.

– Klubben har betalat 48 kronor kvadratmetern, inklusive värme, el, och vatten. Det finns sannolikt ingen annan hyresgäst som har ett så förmånligt kontrakt med en privat hyresvärd.

Målilla Bandy har hyrt 1 146 kvadratmeter och totalhyran har varit 55 000 kronor per år.

– Den verkliga hyran borde ha varit 570 000 kronor, eller 500 kronor kvadratmetern, säger Dan Edlund. Driftskostnaderna för lokalerna är cirka 300 000 kronor per år.

– Det betyder att vi egentligen gett direkta bidrag till Målilla Bandy på 1,5–2 miljoner kronor under de här åren sedan 2008.

Målilla Bandys ordförande Johnny Sigvardsson tror inte att man får ha kvar vandrarhemmet efter september.

– Vi måste nog utgå från att fredagens förhandling enbart syftar till att göra ett skriftligt avtal för de månader som återstår, säger han.

– Hur det kommer att se ut vet vi först i eftermiddag.

Johnny Sigvardsson berättar att vandrarhemmet under flera år varit en viktig inkomstkälla för klubben; man har fått in drygt 200 000 kronor varje år till verksamheten.

– Tyvärr ser det ut som om vandrarhemmet försvinner nu om vi inte hittar någon lämplig alternativ lokal, säger han. Det kan innebära att vi tvingas sänka den sportsliga ribban och spela i en lägre serie.

– Det skulle kännas tråkigt eftersom vi är på gång just nu och har siktet inställt på allsvenskan. Laget innehåller många ung och lovande egna produkter.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.