Krav på kortare dagiskö

Ett 30-tal småbarnsföräldrar i Hultsfred protesterar gemensamt mot kommunens barnomsorg. Man vill effektivisera och ge föräldrarna mera makt
Hultsfred • Publicerad 8 januari 2002

Tillsammans med namnteckningar har man skickat en lista till barn- och utbildningsnämnden där man på punkt efter punkt ställer krav som man inte anser tillgodoses i dag.

Man kräver bland annat att syskon ska placeras vid samma dagis eller hos samma dagmamma, att barnen har rätt till dagisplats nära hemmet om inte föräldrarna begärt något annat.

Föräldrarna påpekar också att barnen inte ska kunna flyttas från ett dagis till ett annat utan föräldrars medgivande.

"Köer måste bli kortare"

Skrivelsen innehåller också kritik mot hanteringen av barnomsorgskön- man anser att arbetet med denna måste effektiviseras så att väntetiderna minskar.

Slutligen vill man att de kommunala tjänstemännen litar på att föräldrarna har de bästa kunskaperna om var respektive barn trivs bäst inom barnomsorgen och att styrande politiker alltid ser till barnens bästa.

"Jobbar redan så"

Barn- och utbildningskontorets sekreterare Lena Carlsson berättar att föräldrarnas skrivelse snart ska tas upp för politisk behandling.

Hon berättar också att tjänstemännen diskuterat skrivelsen inbördes och att man har svårt att se kritiken som berättigad.

- De krav som föräldrarna listat upp, överensstämmer ju faktiskt bra med de riktlinjer vi jobbar efter, säger Lena Carlsson.

Oskarshamns-Tidningen har också förgäves försökt nå barnomsorgschefen Jane Andersson för en kommentar.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.