Kommunen vill stänga luckorna

På onsdagen skickade Hultsfreds kommun en begäran till länsstyrelsen om att stänga dammluckorna i Silverdalen.
Hultsfred • Publicerad 27 juli 2012
De vidöppna dammluckorna måste stängas anser kommunen i ett brev till länsstyrelsen.
De vidöppna dammluckorna måste stängas anser kommunen i ett brev till länsstyrelsen.Foto: Karolina Ekström

– Nu är det länsstyrelsen som ska göra sin bedömning så hoppas vi att de kan gå in och rätta till det här, säger Åke Nilsson (KD) som är förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

I samband med översvämningarna som drabbade Silverdalen och Lönneberga för två veckor sedan öppnade räddningstjänsten dammluckorna i Hällefors damm intill bruket i Silverdalen. Detta gjordes då man bedömde att ”risk för allvarlig skada för hälsa” fanns om luckorna behölls stängda. Därefter har luckorna stått öppna vilket har sänkt vattennivån i ån till långt under det normala.

Länsstyrelsen har under en tid sökt den ansvarige förvaltaren av luckorna men utan resultat och de försöker nu nå ägaren via delgivningsmän.

– Vi anser att det är något som måste göras på ägarens bekostnad, säger Åke Nilsson och hoppas att det åtgärdas så fort som möjligt då det låga vattenståndet påverkar de djur och organismer som lever i dammen. Något som därmed kan innebära en risk för miljön.

Eftersom det just nu inte handlar om någon fara för allmänheten kan man inte likt när de öppnades ta hjälp av räddningstjänsten. Då det är länsstyrelsen i Kalmar län som är tillsynsmyndighet begär nu kommunen att åtgärder vidtas snarast genom att stänga luckorna så att vattennivån kan återgå till det normala.

Karolina Ekström
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.