Kommunen måste strama åt budgeten

Den nya kommunledningen ser ut att tvingas dra åt svångremmen ännu hårdare än förväntat, enligt SKL:s färska ekonomiska prognoser.
Hultsfred • Publicerad 1 oktober 2010

Skatteunderlagsprognosen är visserligen positiv och pekar på 1,2 miljoner kronor i ökade intäkter. Men detta äts bland annat upp av att kostnadsutjämningen mellan landets kommuner missgynnar Hultsfred med 1,9 miljoner kronor.

Totalt räknar kommunens ekonomikontors controller Mattias Karlsson att denna prognos försämrar förutsättningarna för 2011 års budget med i grova drag 900 000 kronor.

– Jag vet inte hur politikerna reagerar på detta, säger han. Vi kommer att presentera prognosen i detalj på måndag. På tisdag ska budgetberedningen ha sammanträde.

Budgetberedningens ordförande Per-Inge Pettersson (C) hade hoppats på en betydligt bättre prognos men påpekar samtidigt att Alliansens tidigare kritik mot Socialdemokraterna och Vänsterpartiet visade sig befogad.

– Ramarna håller inte, vilket innebär att vi måste vara mycket försiktiga. Vi har inga guldbyxor och kan inte dra på oss mera kostnader.

Per-Inge Pettersson är övertygad om att det kommer att bli en tuff dag på tisdag.

– Med facit i hand är jag väldigt glad att vi inte hade vallöften som ökade kostnadsbilden, utan att vi vann valet på att vi vill ha en ordnad ekonomi och göra ett långsiktigt reformarbete.

– Vi kommer inte till dukat bord precis.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.