Kennel drabbad av djurplågare igen

Kennelägaren Yvonne Edvardssons hundar har vid ett flertal tillfällen skadats illa eller utsatts för skadeförsök de senaste åren. Senast den gångna helgen sprejade eller sprutade någon en frätande vätska i avelstiken Fancys öga.
Hultsfred • Publicerad 8 oktober 2011
Avelstiken Fancy är fortfarande medtagen efter att någon illvillig person skadat hennes öga med en frätande vätska.
Avelstiken Fancy är fortfarande medtagen efter att någon illvillig person skadat hennes öga med en frätande vätska.Foto: Tommy Nilsson
Yvonne Edvardsson funderar på att flytta för att skydda sina hundar.
Yvonne Edvardsson funderar på att flytta för att skydda sina hundar.Foto: Tommy Nilsson

Yvonne Edvardsson har till och med skickat ut en varningstext till andra hushåll i byn att se upp.

– Jag känner mig tvingad att flytta härifrån, säger Yvonne Edvardsson. Det är av rädsla och oro för hundarnas hälsa, inte för min egen skull. Det har hänt så mycket de senaste åren att jag måste göra något drastiskt.

Enligt veterinärrapporten räddades hundens öga av att djuret reflexmässigt slöt ögonlocken när förövaren slog till men samtidigt ådrog sig Fancy omfattande frätskador på ögonlocket och huden runt ögat.

Nu, några dagar senare, har rodnaden minskat men svarta sårskorpor ge en förnimmelse av hur illa det varit.

– För fyra-fem år sedan utsattes två av mina hundar samtidigt av samma angripare. Den ena hunden fick båda ögonen nersprejade med något frätande och den andra ena ögat. Polisen var här och gjorde en undersökning men utredningen lades ner på grund av bevisbrist.

Yvonne Edvardsson berättar också om andra skrämmande och märkliga händelser som hennes kennel drabbats av sedan hon öppnade 2003.

– Ett stort antal gånger har jag tvingats plocka upp stora och vassa glasbitar från gräsmattan här. Det finns ingen annan förklaring än att någon måste ha placerat dem där när jag var borta.

Vid ett tillfälle, berättar hon, kräktes så gott som alla hundar synkront. Det visade sig att någon matat dem med förgiftat fläsk.

– Det låg flera fläskbitar kvar och en tom flaska. Jag ångrar än idag att jag inte lämnade över flaskan direkt till polisen utan att skölja den.

– Men det är inte alltid lätt att tänka rationellt när man är upprörd.

Utredningsledaren Peter Karlsson, vid Oskarshamnspolisen, har hand om den senaste attacken mot kenneln i Rödmossa. Ärendet är utlagt på en handläggare i Kalmar som är specialiserad på djurfrågor.

– Det känns obehagligt att samma kennelägare drabbats igen, säger han. Tyvärr har vi inte så mycket att gå på just nu. Vi behöver mera information för att kunna komma vidare.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.