Annons

Järnforsen ger vind till Skåne

De stora sjukhusen i Skåne ska hämta sin kraft från skogarna utanför Järn-forsen. Regionen investerar en kvarts miljard kronor i sex vindkraftverk.
Hultsfred • Publicerad 6 september 2014
Sex vindsnurror i Fröreda ska förse Skånes sjukvård med energi.
Sex vindsnurror i Fröreda ska förse Skånes sjukvård med energi.Foto: Ingen

Kraftverken ska byggas norr om Fröreda, cirka fyra kilometer nordväst om Järnforsen, inom ett område som Hultsfreds kommun utpekat som lämpligt för vindkraft redan i översiktsplanen 2009.

– Även vid en försiktig ekonomisk kalkyl kommer detta att bli en bra affär för Region Skåne och skåningarna och kommer att frigöra resurser till sjukvården, säger Monika Ekström, regionråd (MP). Det ger dessutom en långsiktighet i regionens elförsörjning.

Annons

– Vi visar vägen som offentlig aktör för hållbara energileveranser.

– Dessutom är det ett steg i rätt riktning för att uppnå de nationella miljömålen.

Affären med vindkraftverken tillkom genom en regelrätt offentlig upphandling där projektören Eolus Vind AB visade sig lägga det mest förmånliga anbudet.

Monica Ekström berättar att Region Skåne har prognostiserat energibehov på 140 000 megawattimmar per år framöver för sina sjukhus och vårdcentraler.

– De sex vindkraftverken utanför Järnforsen ska täcka cirka 40 procent av elbehovet de kommande 20 åren, säger Monica Ekström.

Projektören Eolus Vind i november och vindkraftverken ska börja snurra och producera el i oktober nästa år, efter en provkörningsperiod i september.

Satsningen beräknas kosta 252 miljoner kronor.

Det näst bästa anbudet gavs av Eon Vind som ville bygga i Örnsköldsvik.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons