Ideella krafter renoverar hall

Sporthallen i Järnforsen ska renoveras för 600 000 kronor och som traditionen bjuder är det lokala engagemanget stort. Både när det gäller arbetsinsatser och att lätta på plånböckerna för bygdens bästa.
Hultsfred • Publicerad 20 november 2010
Foto: Tommy Nilsson
Skolbarnen får snart en fräschare sporthall att spela fotboll i.
Skolbarnen får snart en fräschare sporthall att spela fotboll i.Foto: Tommy Nilsson
Järnforsens sporthall ska bli billigare, tätare, och mera miljövänlig.
Järnforsens sporthall ska bli billigare, tätare, och mera miljövänlig.Foto: Tommy Nilsson

– Vi byggde hallen själva 1978 och med lokalt sponsrat material, säger Järnforsens AIK:s Thomas Paulsson. Och hallen har drivits utan vare sig lån eller några större kommunala bidrag.

Men sedan flera år har tidens tand påverkat sporthallsanläggningen på flera olika negativa sätt. Ett problem är det läckande taket som kräver en rejäl renovering, ett annat det kostsamma värmesystemet.

– Vi eldar med olja vilket är mycket dyrt. Inte minst en kall vinter som den förra. Med en luftvärmepump kan vi sänka kostnaderna minst med hälften och dessutom bli mera miljövänliga.

Byggnationen av det nya värmesystemet har påbörjats och taket ska renoveras under 2011. Enligt kalkylen kommer totalkostnaden att bli cirka 600 000 kronor.

En kvarts miljon av dessa pengar kommer att satsas av föreningen själv, i form av pengar och arbete, och av de lokala företagen.

– Får vi inte den summa av företagen som kalkylen visar, löser vi detta ändå. Det lokala engagemanget är alltid stort i Järnforsen och jag är övertygad om att till och med privatpersoner skulle skjuta till pengar om det kniper.

Järnforsens AIK får också ett ekonomiskt stöd av Sveriges Riksidrottsförbund på 147 000 kronor. Hultsfreds kommun har också lovat att ge ett bidrag på 200 000 kronor, jämnt fördelat på 2010 och 2011.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.