Hemliga fakta existerade inte

Kommunen lyckades med konststycket att vägra lämna ut uppgifter som inte fanns. Ett bemannings­företags begäran stoppades av sekretesskäl i onödan.
Hultsfred • Publicerad 19 maj 2014

Via en av dess anställda ville bemanningsföretaget ha en namn- och adresslista på de social­sekreterare och chefer som gått i pension de senaste åren. Kravet hamnade hos kommunchefen Lars-Erik Rönnlunds som avslog begäran och hänvisade till lagen om offentlighet och sekretess.

Bemanningsföretaget lät sig inte nöjas utan överklagade till förvaltningsrätten men stötte på patrull även där. Man överklagade då vidare till kammarrätten och under denna rättsprocess presenterade Hultsfreds kommun nya viktiga fakta.

Kommunen avslöjade att det egentligen inte fanns några uppgifter att lämna ut, enligt begäran, eftersom varken någon socialsekreterare eller chef gått i pension under den angivna treårsperioden.

Kammarrätten konstaterar i sina domskäl att Hultsfreds kommun därför sekretessbelagt uppgifter som inte finns.

Kammarrätten olagligförklarade beslutet och skickade i sin dom tillbaka ärendet till kommunen för ny beredning.

Formellt innebär detta att kommunen med gott samvete kan berätta för bemanningsföretaget att inga social­sekreterare eller chefer gått i pension de senaste tre åren.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.