Hultsfreds Gymnastikklubb känner sig utkonkurrerad av kommunens verksamhet Våga Friskt. Man har tappat över 75 procent av sina medlemmar de senaste åren.
Hultsfred • Publicerad 28 februari 2006

- Framför allt är det antalet motionsmedlemmar som minskat, säger Mats Laaksonen, som sitter i gymnastikklubbens styrelse, och anledningen är den hårda konkurrensen.

Mats Laaksonen berättar att gymnastikklubben under hösten diskuterat hur man ska komma tillrätta med det sjunkande medlemsantalet och därmed minskande ekonomiskt spelrum. Förslag har funnits om att starta ett samarbete med gymnasieskolan med inriktning på till exempel temadagar och friluftsdagar för att locka ungdomar till att träna.

Erbjuder gratis träning Dessa förhoppningar grusades för ett par månader sedan.

- Detta projekt är nu totalt meningslöst när kommunen inte bara bedriver näringsverksamhet med kommunala pengar utan även marknadsför sig mot ännu en grupp och erbjuder gratis träning under gymnasietiden.

- Detta anser vi inte vara konkurrens på lika villkor. Även om vi hade genomfört vår marknadsföring hade vi aldrig kunnat erbjuda gratis träning.

Med detta som bakgrund är Hultsfreds Gymnastikklubb irriterad över att kommunen, som man upplever det, lämnar dubbla budskap.

- Från kultur- och fritidsförvaltningen får vi hela tiden information om att man vill samverka och stötta föreningarna i kommunen, säger Mats Laaksonen. Vi kallas till brukarråd och föreningsträffar som syftar till att öka samverkan men innan kommunen fattar beslut som är avgörande för vår verksamhet, hör vi inte ett ord.

- Vi hade uppskattat om man remitterat förslaget till beslut om gratis träning för gymnasieungdomar till oss. Det gäller även när musikskolan startade sina dansgrupper för barn och ungdomar.

Drastiska beslut Hultsfreds Gymnastikklubb har skickat sina kritiska synpunkter i ett brev till kommunstyrelsen och man kan komma att fatta drastiska beslut under våren.

- Vi ska allvarligt diskutera om vi ska lägga ned motionsverksamheten helt.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.