Gymnasiestart med speedway på schemat

Ett speedwaygymnasium blir verklighet från och med höstterminen 2006. Luxo Stars och Hultsfreds gymnasium gör en gemensam satsning.
Hultsfred • Publicerad 15 december 2005

Idén lanserades redan 2002 av socialdemokratiska politiker men har sedan delvis legat i malpåse beroende på att Målilla motorklubb saknat någon som kan vara projektledare för utbildningen.

Luxoos lagledare Nu har Luxo Stars nye lagledare Daniel Nelson tagit på sig rollen.

- Det är roligt för speedwaysatsande ungdomar i landet, säger han. De har nu chansen att få en unik utbildning. I vanliga fall blir det mest åkning, här kombineras detta med breda kunskaper kring sporten.

- Jag är övertygad om att en utbildad förare är en bättre förare.

Daniel Nelson har gjort en inventering över hur många seriöst satsande 15-åringar det finns i Sverige, från Skåne till Gästrikland.

- Ett 30-tal ungdomar födda 1990 skulle teoretiskt kunna söka in första året, säger han. Men får vi bara några få, är det en bra början.

Han vill dock poängtera att ungdomarna inte automatiskt blir knutna till Luxo Stars.

- Men det är ju inte omöjligt att att man trivs och vill stanna kvar, säger han.

Själva speedwayutbildingen genomförs i Målilla medan övriga ämnen ska pluggas på gymnasiet i Hultsfred.

- Det finns en stor frihet, säger Fredrik Björkman, gymnasiets rektor.

Starkt varumärke Man kan söka vilken linje som helst och ha speedway som tillval. Satsningen ingår som en del av vår profilering inför 2007 då det blir ett fritt sökande över hela landet. Just speedway är ju en nisch som passar bra i vår kommun. Det är ett starkt varumärke, precis som musiken.

Kommunalrådet Bo Bergman var en av de politiker som kom med ursprungsidén om ett speedwaygymnasium. Han är därför extra nöjd nu.

- Det här kommer att lyfta och utveckla gymnasiet ytterligare, säger han. Precis som rockgymnasiet kommer speedwaysatsningen att förstärka regionen. En viktig sak i sammanhanget är också att skapa bra bostäder för eleverna.

- Det är unga grabbar som kommer hit och då är det viktigt att de känner trygghet även utanför skolan och speedwayovalen.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.